Для покращення пам’яті: дієтологи назвали п’ять осінніх овочів, необхідних людям 60+

літні люди
Джерело: Pixabay

Американські дієтологи визначили чотири осінні овочі та одну ягоду, які за вмістом поживних речовин можуть не тільки суттєво впливати на покращення пам’яті у людей віком 60+, а й уповільнювати вікові зміни усіх когнітивних функцій мозку, захищаючи його від окисного стресу та хвороб.

Кожен із фахівців став своєрідним лобістом одного овочу й розказав, чому саме радить своїм літнім пацієнтам додавати його до щоденного раціону.

У бататі – бета-каротин

Так, Альберт Абаєв, клінічний дієтолог Центру контролю ваги та метаболічного здоров’я рекомендує додати до свого раціону більше батату, так званої солодкої картоплі.

Зараз дивляться

Цей яскравий овоч багатий на бета-каротин, вітамін С і клітковину.

За словами Абаєва, антиоксиданти, що містяться в бататі, зменшують окислювальний стрес і покращують комунікацію клітин мозку.

Дотримання дієти, збагаченої бета-каротином, буде ефективнішим для збереження когнітивних функцій мозку, якщо до батату додавати овочі, багаті на інші антиоксиданти, такі як вітаміни Е і С.

Імбир – здоров’я поводир

І тут варто згадати імбир – ароматний корінь, що містить вітаміни, мінерали та біологічно активні сполуки, які допомагають боротися з окислювальним стресом і хронічним запаленням. Саме воно, за твердженням деяких експертів, призводить до розвитку хвороби Альцгеймера та інших видів деменції.

Лобістом імбиру виступає дієтолог Джеймі Мок із Лос-Анджелеса, яка працює в Академії харчування та дієтології.

Як переконливий аргумент вона наводить результати дослідження 2011 року. Тоді було доведено, що екстракт імбиру допомагає поліпшити пам’ять у групі здорових жінок середнього віку.

Загалом, завдяки протизапальній дії кореня, страви з його додаванням можуть запобігти розвитку деменції.

Сама Джеймі Мок регулярно п’є чай зі шматочком кореня імбиру, додаючи в напій трохи лимона та меду.

Поряд з імбиром дієтолог називає не менш корисний, а часом і незамінний овоч – буряк.

У буряку – фолієва кислота

Буряк — коренеплід, багатий на фолієву кислоту, калій, залізо та вітамін С.

Фолієва кислота знижує в крові рівень гомоцистеїну, який пошкоджує кровоносні судини та призводить не тільки до серцевих захворювань, а й напряму пов’язаний з розвитком ранньої деменції.

За словами Мок, деякі дослідження підтвердили, що буряковий сік може покращувати деякі функціональні зв’язки мозку.

Дієтолог рекомендує додавати свіжий буряк в салати, запікати, або робити з нього смузі.

Зелені ліки – шпинат, капуста і салат

Джеймі Мок серед осінньої топової п’ятірки овочів називає ще й листову зелень – капусту, шпинат, петрушку, салати тощо.

Ця зелень містить калій, залізо та вітаміни E, K і C. Вживання лише однієї порції листової зелені щодня уповільнює вікове погіршення когнітивних функцій мозку. Це доведено багатьма дослідженнями.

– Коли купуєте листову зелень, шукайте яскраву, не зів’ялу, не коричневу або жовту, – наголошує Мок.

За словами дієтолога, всі переваги цієї зелені не зникнуть навіть, якщо ви додасте їх при готуванні супу.

Червона журавлина – диво-ягода

А от лікарка-дієтолог лікарні Арнеттського університету Індіани Керрі Андерсон відстоює ефективність ягід журавлини для поліпшення когнітивних функцій мозку.

Вона посилається на дослідження, яке показало, що споживання лише жменьки журавлини, але щодня, допомагає підтримати пам’ять і здоров’я мозку у людей похилого віку.

Ці ягоди містять флавоноїди – природні сполуки, які знижують ризик розвитку хвороби Альцгеймера.

З появою журавлини у продажу її можна заморозити і вживати цілий рік.  Замороження не змінює її властивостей.

Джерело: Verywell Health

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка