Доктор технічних наук, декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування України Лариса Баль-Приліпко пояснила, чи справді дитячі сосиски можна їсти дітям і як обирати ковбасу.
– Сосиски краще давати дітям лише зі шкільного віку. Водночас, не всі сосиски, на яких написано “Дитячі”, можна справді їсти малечі, – зазначила експертка.
Без домішок
За словами фахівця, у сосисках не повинно бути різних домішок, зокрема фосфатів, перцю, і вони мають бути вищого ґатунку.
Докторка технічних наук зазначила, що є функціональні суміші, які разом із добавками використовуються в м’ясній промисловості. Це солі фосфорної кислоти, емульгатори, стабілізатори, рослинний і тваринний білки. Але не завжди там є натуральні спеції та аромати.
– Дорожчі сардельки чи ковбаси будуть з більш якісними, з натуральними компонентами. Якщо дуже дешеві, то, відповідно, у них слабша формула, – пояснила Баль-Прилипко.
Звертати увагу на склад
Фахівець порадила під час вибору ковбаси звертати увагу на склад, де має бути маркування і все прописано.
Якщо написано “білково-жирова суміш”, або “м’ясо механічного обвалювання”, то це не те, що слід купувати. Вищий ґатунок – 95% м’яса, перший – 70-80%, другий чи третій – ще менше.
За словами експерта, коли ковбаса має у своєму складі менше 59% м’ясної сировини, то це не ковбаса.
– М’ясо механічного обрушення у виробі дозволено не більш як 10%, і то не в продукції вищого ґатунку, – зазначила Баль-Приліпко.