Гострі кишкові інфекції (ГКІ) є однією з найбільш поширених інфекційних хвороб. Вони можуть призвести до серйозних ускладнень. Здебільшого ці захворювання спровоковані бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із їжею чи водою.
У центрі громадського здоров’я МОЗ України розповіли, що таке гострі кишкові інфекції та як від них вберегтись.
ГКІ: що це
Кишковими інфекціями можна заразитися через їжу, воду, купання у забруднених водоймах, через брудні руки та предмети побуту.
Здебільшого збудники кишкових інфекцій містяться в сирих продуктах тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти). Їх також можна знайти на немитих фруктах і овочах.
ГКІ проявляються слабкістю, лихоманкою, болем у животі, блюванням та діареєю.
Важливо звертатися по медичну допомогу, тільки-но з’являються підозри на кишкові інфекції.
Кишкові інфекції: профілактика
Щоб не інфікуватися ГКІ, необхідно вживати лише ті продукти, в якості яких ви впевнені, дотримуватися правил гігієни та купатися тільки в офіційно відкритих водоймах.
Як зробити їжу безпечнішою:
- очищайте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- мийте руки після відвідування туалету;
- продезінфікуйте всі поверхні та інструменти, які використовуєте для приготування їжі;
- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;
- відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших продуктів;
- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям;
- зберігайте продукти у закритому посуді;
- доводьте продукти до повної готовності (особливо м’ясо, яйця і морепродукти);
- ретельно підігрівайте приготовану їжу;
- не залишайте готову їжу за кімнатної температури більше ніж на дві години;
- зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) до подавання до столу;
- не зберігайте їжу надто довго;
- не розморожуйте продукти за кімнатної температури;
- обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.