На думку кардіологів та інших експертів авторитетної клініки Майо, людям після 40 варто відмовитися від трьох популярних продуктів – сирокопченої ковбаси, чипсів і солодких газованих напоїв.
Навпаки, людям цього віку, щоб підтримати здоров’я серця, треба вживати більше фруктів та овочів, риби, цільнозернових продуктів. Поживні речовини, що містяться в них мають захисні властивості проти серцевих захворювань.
Чому салямі – під забороною
Кардіолог-консультант доктор Ніл Шрінівасан пояснює, що в зазначених м’ясних делікатесах не лише багато калорій, а й підвищений вміст транс-жирів, які справедливо називають нездоровими жирами.
Не кажучи вже про додану сіль, яка підвищує артеріальний тиск, це ще один чинник, що сприяє розвитку серцевих захворювань.
До того ж все частіше оброблене м’ясо, яке містить нітрати, пов’язують із підвищеним ризиком раку.
Чипси – реальна небезпека
Серед найпопулярніших продуктів, від яких багато кардіологів радять відмовитися, і картопляні чипси. Приміром, як показало опитування, у США 284 млн людей у 2020 році кожного дня перекушували картопляними чипсами.
Кардіологиня Елізабет Клодас зазначила, якщо ми з’їдаємо приблизно 1 унцію (трохи більш ніж 28 г) чипсів щодня протягом року, ми споживаємо приблизно ¾ склянки солі, що, у свою чергу, призводить до збільшення ваги приблизно на 7 кг.
Через ці ризики для здоров’я сама докторка Клодас взагалі утримується від чипсів і наполегливо рекомендує це своїм пацієнтам.
Солодкі газовані напої – багато цукру і порожніх калорій
Третій продукт, якого багато кардіологів радять уникати, надто ж людям 40+, — солодкі газовані напої. В них багато цукру, кофеїну та порожніх калорій.
Часте вживання цих напоїв може спровокувати діабет і метаболічні розлади, пов’язані з розвитком серцево-судинних захворювань.
Ба більше, вміст цукру та кофеїну в цих напоях настільки великий, що може завдати потужного удару серцю. Воно відповість серцебиттям або аритмією. І не факт, що з цього стану його вдасться швидко вивести.
Альтернативна думка: можна їсти, але небагато
Більшість лікарів рекомендують взагалі виключити ці продукти та напої зі свого раціону. Проте, є й інша позиція. Так, професорка серцево-судинної медицини Шеронн Хейс вважає, що це хибна позиція.
– Немає їжі, яка б рятувала життя. І немає їжі, яка б убивала. Справа в балансі, – говорить докторка Хейс.
Вона переконана, що жменьку чипсів чи бутерброд із салямі зрідка ми можемо собі дозволити. Головне полягає в кількості некорисного продукту і частоті його споживання.

Джерело: Health Digest