Американські вчені розглянули можливі ризики розвитку раку внаслідок використання сільськогосподарських пестицидів та порівняли їх з добре відомим фактором — курінням.
Результати дослідження були опубліковані в журналі Frontiers in Cancer Control and Society.
Фактор ризику
Пестициди сьогодні є невід’ємною складовою сільського господарства. Вони необхідні для захисту рослин та високого врожаю, однак хімічні речовини можуть бути дуже небезпечними.
Дослідники виявили, що у громадах з інтенсивним сільськогосподарським виробництвом пестициди шкодять здоров’ю так само, як і куріння.
Під впливом хімікатів найчастіше у людей виникали Неходжкінська лімфома, лейкемія та рак сечового міхура. Причому у цих випадках наслідки були більш вираженими, ніж залежність від тютюну.
— Нефермери, які живуть у громадах з інтенсивним сільськогосподарським виробництвом, зазнають впливу багатьох пестицидів, що використовують поблизу. Це стає частиною їхнього середовища, — зазначив один з авторів дослідження.
Науковці сподіваються, що місцева влада та громадські діячі зможуть якомога швидше вирішити проблеми, пов’язані з використанням канцерогенних речовин.
Джерело: Medicalxpress