Науковці підтвердили, що вживання моркви зменшує ризик розвитку раку.
Група нутриціологів з Університету Ньюкасла (Велика Британія) провела велике дослідження.
Дослідження користі моркви
Вони проаналізували ретроспективні та прогностичні дослідження, враховуючи дані про понад 4,7 млн пацієнтів.
Особливо вчені приділили увагу фітохімічним речовинам, наприклад поліацетиленам, які містяться в моркві. Саме вони відомі своєю протираковою дією.
Дослідження підтвердило – ці речовини разом із альфа- і бета-каротинами відіграють ключову роль у зниженні ризику раку.
Боротьба з раком
Результати засвідчують – вживання 400 г моркви на тиждень може знизити ризик раку приблизно на 20%.
Раку можна запобігти, навіть якщо тижневий раціон передбачає лише одну порцію моркви. Імовірність появи онкохворби у цьому випадку зменшується на 4%.
Один з авторів дослідження Чарльз Оджобор наголосив, що позитивний ефект виявився стійким і не залежав від типу раку чи географічного регіону.