Типовий кіоск с фаст-фудом, у столиці таких сотні. Знімальна група намагалася купити пиріжки, але прямо перед ними зачинили віконце.
Максим – виконавчий директор спілки споживачів. Він одразу бачить численні порушення.
Зазвичай усі смажені пиріжки та котлети весь день лежать під палючим сонцем. Більше того, усе готують прямо в кіоску, а це заборонено.
У продавців немає жодних документів, від знімальної групи тікають. Вірогідно розуміють, що порушують усі санітарні та юридичні норми.
У Києві дуже багато точок з вуличною їжею, зі стрітфудом, але є одне культове місце, яке працює вже не одне десятиліття – це Київська перепічка.
Відомі музиканти гурту Козак Систем, на початку своєї музичної кар’єри частенько їли сосиски в тісті. Як кажуть, дешево і сердито.
У кіосках зазвичай немає води і навіть туалету, це грубе порушення. Продають хот-доги, де сосиски без жодного маркування. Більше того вітрина у тріщинах, а це теж недопустимо.
Там же роблять і традиційну шаурму. Усі овочі і соус стоять на сонці і по них повзають мухи.
Через тотальну антисанітарію в Україні майже кожного місяця масові отруєння.
От до Одеської лікарні з важкими харчовими отруєннями потрапили 13 людей. Усі вони з’їли шаурму.
Кіоск, де продавали фаст-фуд з кишковою паличкою, зараз не працює. У місті почались тотальні перевірки.
Багато з кіосків спочатку закрили, адже вони не відповідають санітарним нормам, але згодом вони знову чомусь запрацювали
І це ще не все. Зазвичай фастфуд дуже калорійна їжа, тому його любителям зайві кілограми гарантовані.
Також у продавців обов’язково мають бути ваги, а це теж рідкість.
Читайте: Вчені розповіли про несподівану небезпеку бургерів
Стихійна вулична торгівля – це гастрономічна рулетка, адже держава зараз взагалі не контролює місця такого харчування. Діє мораторій на перевірки малого бізнесу.
В Євросоюзі ж все зовсім по іншому – жорсткий контроль якості продуктів які продаються на вулиці.
В Греції вулична їжа надзвичайно популярна, як серед місцевих, так і туристів.
А це вже Франція. Тут різноманіття вуличної їжі, але харчові отруєння – велика рідкість.
Перевірити заклад державні інспектори мають право будь-якої миті.
Європейські стандарти якості в Україні намагається впроваджувати Дмитро Борисов.
Якісний стрітфуд в Україні лише починає з’являтись, – каже Борисов.
Ресторатор дає поради, за яким принципом треба обирати місце, де б перекусити.
Якщо бачите чергу – це якісний стрітфуд.
Лікарі ж категоричні – їсти вуличні пиріжки чи шаурму взагалі не варто.
Тож думайте перед тим, як щось купити, а потім з’їсти. Обирайте свіжі та якісні продукти.
До слова, що корисного в шоколаді і як обрати якісний продукт.