Штам пташиного грипу H5N1, який спричинив загибель мільйонів птахів за останні роки, був виявлений у молочних корів у шести штатах США.
Однак органи охорони здоров’я кажуть, що не варто непокоїтися щодо безпечності молока, яке продається в маркетах, оскільки молочні продукти для продажу завжди пастеризуються.
Медики також запевняють, що приготування яєць і м’яса за рекомендованих температур, майже стовідсотково запобігає потенційному зараженню пташиним грипом.
Клінічна ад’юнкт-професорка медичних наук Школи ветеринарної медицини Університету Вісконсіна-Медісон Кейт Поулсен зазначила, що на теперішній час безпечність споживання яєць чи молочних продуктів не викликає сумнівів.
– Проте, речі можуть змінюватися – і змінюватися швидко, – багатозначно заявила Поулсен.
Наскільки безпечне молоко
Учені не впевнені, чи може непастеризоване або сире молоко передавати вірус H5N1, але що стосується інших мікробів, то сире молоко безперечно може їх містити.
Тож уживання сирого молока треба уникати у будь-якому разі.
Що ж стосується молока від фермерських корів, яке надходить на продаж у маркети, то Кейт Поулсен запевняє, що хворих корів мітять і відправляють на лікування. Молоко ж від них пастеризують і згодовують телятам.
Навіть якщо в систему потрапить інфіковане молоко від безсимптомної корови, пастеризація знищить будь-які шкідливі патогени.
– Наразі немає жодної інформації про те, що пташиний грип у сирому молоці може викликати захворювання, – каже професорка.
Що стосується інших молочних продуктів, зокрема, сиру, то Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) вимагає 60-денного процесу витримки сирого сиру, щоб знищити бактерії та віруси.
Проте, поза сумнівом, виробникам краще утримуватися від використання молока від інфікованих або контактних корів.
Наскільки безпечні яйця
Оскільки пташиний грип є смертельним для курей, малоймовірно, що інфіковані яйця потраплять у їжу.
Поулсен вважає, навіть якщо заражені яйця випадково з’являться на полицях супермаркетів, належні методи безпеки харчових продуктів знищать збудників пташиного грипу.
Вона радить, купуючи яйця, уникати продуктів з тріщинами, витіканням, а також завжди готувати страви з яйцями за температури не нижче від 70ºC. Також найкраще зберігати яйця в холодильнику не більше двох тижнів.
Наскільки безпечні курятина чи яловичина
Поулсен зазначила, що на сьогодні хворіють на пташиний грип лише молочні корови, у м’ясних досі не фіксувалися симптоми захворювання.
Експерти в галузі охорони здоров’я рекомендують варити курку за внутрішньої температури 75ºC, щоб знищити будь-які мікроби, включно з потенційними вірусами пташиного грипу.
Яловичий фарш слід готувати за 70ºC, а стейки – за 65ºC.
Джерело: Verywell Health