Літній сезон у багатьох асоціюється зі свіжими фруктами та овочами. Цією порою справді варто скористатися, щоб покращити свої харчові звички.
У Міністерстві охорони здоров’я розповіли, чому важливо їсти фрукти та овочі та яких правил варто дотримуватися.
Чому овочі та фрукти – це корисно
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), через недостатнє споживання овочів і фруктів у світі сталося 3,9 млн смертей.
Нестача цих продуктів у щоденному раціоні підвищує ризик розвитку неінфекційних захворювань: ожиріння, серцево-судинних хвороб і певних видів раку.
В овочах та фруктах міститься багато вітамінів, мінералів, клітковини та корисних нехарчових речовин, як-от рослинні стероли, флавоноїди та інші антиоксиданти.
Поради щодо харчування
ВООЗ рекомендує з’їдати щонайменше 200 г овочів і 200 г фруктів щодня.
Слід додавати до раціону різні види овочів та фруктів, адже кожен із них містить унікальний набір речовин. Перевагу слід віддавати локальним продуктам, тим, які поширені у місці вашого проживання.
Свіжі овочі – найкорисніші, але й заморожені або консервовані – теж непоганий варіант, якщо вони приготовані без додавання солі або цукру.
Щоб отримати максимум корисних речовин та мати задоволення від вживання овочів, рекомендовано використовувати різні приправи для їхнього приготування.
Якщо складно одразу перейти на здорове харчування, слід почати додавати овочі й фрукти до кожної страви.
