Магній є одним з найважливіших мінералів для здоров’я. Ця поживна речовина відіграє ключову роль у функціонуванні нервової та серцево-судинної систем, підтримці імунітету, синтезі ДНК, регуляції цукру в крові та артеріального тиску тощо.
Для більшості дорослих чоловіків рекомендована добова доза магнію становить від 400 до 420 мг, а для жінок – від 310 до 400 мг.
Нестача магнію може завдати шкоди здоров’ю та збільшити ризик хронічних захворювань. На щастя, це можна компенсувати за допомогою продуктів харчування. Яких саме – читайте в матеріалі Фактів ICTV.
10 продуктів, багатих на магній
Насіння коноплі (3 ст. л. – приблизно 210 мг магнію). Це просто олімпійський чемпіон серед всіх інших продуктів. Крім того, насіння коноплі – джерело розчинної (20%) та нерозчинної клітковини (80%). Перша сприяє мікрофлорі кишківника, зменшує рівень цукру в крові та регулює рівень холестерину. А друга допомагає перетравлювати їжу та прискорює транзит калових мас.
Насіння амаранта (100 г – 160 мг магнію) надає потужну підтримку організму. Це зміцнює імунітет і попереджує онкологічні та інші захворювання.
Шпинат (100 г – 157 мг магнію). Більша частина магнію зберігається в кістках, тому корисний зелений овоч не лише заспокоює нервову систему, а й сповільнює розвиток остеопорозу.

Фото: Рixabay
Насіння гарбуза (15 г – 154 мг магнію). Гарбузове насіння містить не лише магній, а й цинк. Ці елементи допомагають нормалізувати сон, підтримують імунітет та позитивно впливають на роботу серця.

Фото: Рixabay
Мангольд (100 г – 150 мг). Вживання листя молодого буряка – бо не всі українці знають, що таке мангольд, – зміцнює імунітет, покращує функціонування серцево-судинної системи, нормалізує артеріальний тиск, сприяє очищенню організму та виведенню зайвих солей.

Фото: Unsplash
Квасоля (100 г – 126 мг магнію). Вживання квасолі сприяє підтримці функцій серця та регулюванню артеріального тиску.

Фото: Рixabay
Кіноа (100 г – 118 мг) є одним з небагатьох рослинних продуктів, які містять достатню кількість усіх дев’яти незамінних амінокислот, клітковину, магній, вітаміни групи В, залізо, калій, кальцій, фосфор, вітамін Е та різні корисні антиоксиданти.
Насіння чіа (15 г – 95 мг магнію) – важливий додаток до раціону для тих, хто прагне зберегти здоров’я серця та врегулювати рівень цукру в крові.

Фото: Unsplash
Авокадо (100 г – 58,3 мг магнію) – чудовий продукт, що містить ключовий мікроелемент для енергетичного обміну в клітинах.

Фото: Рixabay
Курага (100 г – 41,6 мг) недарма вважається одним із найкорисніших сухофруктів, оскільки вона містить вітаміни (В1 і В2, А, С, бета-каротин) та мінерали (калій, магній, залізо, фосфор), а також макро- та мікроелементи. Вживання кураги покращує роботу багатьох органів та імунітет.

Фото: Unsplash
Джерело: Health