Агрус є одним із найцінніших ягідних чагарників, який вирощували ще в середньовічній Європі. У XVII- XVIII століттях рослина була настільки популярною в Англії, що навіть з’явилися клуби любителів аґрусу, де влаштовували спеціальні конкурси серед садоводів.
Саме завдяки цьому сьогодні у світі існує понад 150 сортів. Усі вони різняться розміром, кольором та смаком – від солодких до кислих. Крім того, ягоди мають численні переваги для здоров’я.
Чим корисний аґрус для організму – у матеріалі Фактів ICTV.
Чим корисний аґрус
Аґрус є справжнім джерелом вітамінів і мікроелементів. Він містить вітаміни А, С, Е, К, а також вітаміни групи В (В1, В2, В3, В5, В6, В9).
Високий вміст вітаміну С в аґрусі робить його чудовим засобом для підтримки імунітету. До того ж це стимулює вироблення білих кров’яних тілець, які захищають організм від інфекцій та захворювань.
Вітамін А важливий для здоров’я очей. Він допомагає підтримувати гостроту зору та запобігає захворюванням, таким як макулярна дегенерація та катаракта.
Антиоксидантна дія вітаміну Е і флавоноїдів захищають клітини від шкідливих вільних радикалів, знижує розвиток хронічних захворювань та запобігає старінню.
Крім того, вітаміни та антиоксиданти, що є в аґрусі, покращують стан шкіри, зберегігаючи її еластичність, а також ефективні при запальних процесах та загоєнні ран.
Також ягода багата на мінерали, зокрема залізо, магній, кальцій, калій, цинк, мідь, марганець та фосфор.
Наприклад, калій впливає на регуляцію артеріального тиску та стан серцево-судинної системи, пектин і харчові волокна сприяють нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту.
Як їсти аґрус: поради
Аґрус можна вживати в свіжому вигляді, додавати до салатів, робити з нього варення, джеми, компоти або використовувати як начинку для випічки.
Ягоду також можна заморожувати, що дозволяє зберегти її корисні властивості на тривалий час. Додавайте аґрус до свого меню і насолоджуйтеся його численними перевагами.
Джерело: Healthline