Сухпай для ЗСУ: які продукти туди входять і чи часто оновлюється асортимент

сухпайок ЗСУ

Наряду з наявністю необхідної зброї, українців, особливо матерів та дружин, цікавить, чим годують наших захисників, чи достатньо їм їжі, чи поживна вона, чи, зрештою, смачна.

Факти ICTV звернулися до Управління комунікацій КДШВ ЗС України, щоб вони розказали, які продукти в 2024 році входять, зокрема, до сухпаю, який вигляд має добовий сухпай, чи можна ним наїстися і чи враховуються під час формування сухпаю дієтичні потреби деяких військовослужбовців.

Тож, все про сухпай ЗСУ 2024.

Зараз дивляться

Що входить у сухий пайок ЗСУ

На сьогодні в ЗСУ існує два види сухих пайків: повсякденний набір сухих продуктів,  розроблений у 2013 році, та удосконалений добовий польовий набір продуктів, який розробили в 2016 році.

Обидва пайки за стандартами доволі поживні і в середньому передбачають 4100 кілокалорій та 3500-3900 кілокалорій відповідно.

До складу повсякденного набору сухих продуктів входять:

  • галети з борошна пшеничного 1 сорту – 6 упаковок по 100 г;
  • консерви м’ясо-рослинні (каші різні з яловичиною) – 2 банки по 325 г кожна;
  • консерви м’ясні (сніданки м’ясні вищого сорту) – 1 шт. 325 г;
  • паштет печінковий – 1 шт. 100 г;
  • мед натуральний – 2 стіки по 40 г;
  • кава розчинна – 1 стік 2 г;
  • чай чорний – 2 стіки по 2 г;
  • цукор – 3 стіки по 10 г.

До складу добового польового набору продуктів входять:

  • галети з борошна пшеничного першого сорту – 3 пачки по 50 г;
  • сухарі з борошна пшеничного першого сорту – 1 пачка 50 г;
  • сухарі з борошна житнього обдирного – 1 пачка 50 г;
  • борщ із м’ясом або супи з м’ясом в асортименті – 1 реторт-пакет 500 г;
  • каші з м’ясом або овочі з м’ясом в асортименті – 3 реторт-пакети 350 г;
  • кава розчинна – 1 стік 2 г;
  • чай чорний – 2 стіки по 2 г;
  • цукор – 3 стіки по 10 г;
  • мед натуральний – 1 стік 20 г;
  • джем фруктовий – 1 стік 20 г;
  • перець – 1 стік 0,3 г;
  • сіль – 3 стіки по 1 г.

Серед переваг цього пайка – розширення до 24 раціонів, замість доволі одноманітних страв із попереднього сухого пайка, а ще – збільшений вмісту м’яса.

Також – заміна жерстяних банок на реторт-пакети, які, за відгуками військовослужбовців, зручніші у використанні.

Кожного з цих раціонів цілком достатньо для повноцінного разового прийому їжі військовослужбовцями в умовах виконання завдань.

Окрім того, до посиленої норми додатково входить нагрівач, шоколад, сухофрукти.

Як часто оновлюється асортимент продуктів у сухпайках

Оновлення асортименту продуктів відбувається на основі розробленої Міністерством оборони України технічної специфікації, відповідно до змін загальних потреб харчування особового складу ЗС України, умов та специфіки виконання завдань за призначенням.

Зміни в раціоні не відбуваються з якоюсь певною періодичністю, вони можуть здійснюватися щороку або раз на три-чотири роки.

Чому саме ці продукти включені в сухпайок

Фахівці з’ясували, що наявний асортимент та кількість продуктів, що входить до складу сухих пайків, повністю забезпечують організм військовослужбовця необхідними калоріями і вітамінами протягом доби.

Раціон дуже збалансований — мінімум жирів, максимум вуглеводів, достатньо білків. До того ж він відповідає смаковим вподобанням військовослужбовців.

Чи є спеціальні раціони для військовослужбовців з особливими дієтичними потребами

Наразі серед наявних сухих пайків вітчизняного виробництва немає спеціальних раціонів для військовослужбовців з особливими дієтичними потребами, але у Міністерстві оборони України тримають це питання на контролі і вживають заходів щодо впровадження спеціального харчування для військовослужбовців, які мають дієтичні потреби.

Якщо ви хочете донатом підтримати українських десантників, навіть конкретний підрозділ, це зручніше і швидше зробити на всеукраїнській платформі Друзі ДШВ.

Окрім разового донату, можна оформити і щомісячну підписку на автоматичні донати на будь-яку суму. Це теж можна зробити на сайті Друзі ДШВ.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка