Науковці Стенфордського університету виявили новий метаболічний шлях, який відіграє ключову роль у підтримці фізіологічного балансу та регуляції маси тіла — таурин. Результати дослідження були опубліковані в журналі Nature.
Що таке таурин
Таурин — це унікальна амінокислота. Завдяки своїм стабілізаційним властивостям таурин сприяє нормалізації білкового, вуглеводного та електролітного обміну, підвищує активність ферментів і гормонів, а також зміцнює імунну систему й підтримує енергетичні та відновлювальні процеси в організмі.
Роль таурину
Багатьох цікавить, що і коли їсти, і як це впливає на організм. Проте більшість дієтичних досліджень надають суперечливі відповіді.
– Ми прагнули розібратися, вивчаючи спочатку молекули, потім механізми їхньої дії, а далі – їхній вплив на фізіологію, – зазначає провідний автор дослідження Джонатан Лонг.
Одним із важливих метаболітів таурину є N-ацетилтаурин, рівень якого в організмі змінюється у відповідь на фізіологічні зміни, включаючи фізичні вправи та дієту.
Вчені виявили фермент PTER, що перетворює N-ацетилтаурин назад на таурин. Ген, який кодує PTER, є частиною групи генів, пов’язаних з індексом маси тіла у людей, і його активація впливає на вагу.
В експериментах на мишах додавання таурину в раціон призвело до зниження маси тіла та поліпшення фізичних показників.
Ба більше, гризуни без гена PTER мали вищі рівні N-ацетилтаурину, водночас тварини з низькими показниками таурину страждали на атрофію м’язів.
Дослідники також встановили, що кишковий мікробіом відіграє важливу роль у виробленні N-ацетилтаурину. Це свідчить про можливість створення нового класу ліків проти ожиріння.
Джерело: Stanford Medicine