Вчені США і Італії дослідили вплив триденної сокової дієти на склад кишкової та ротової мікробіоти – це призвело до зменшення корисних бактерій.
Фруктові і овочеві соки
У дослідженні взяли участь здорові добровольці 18-35 років, яких поділили на три групи. Перші протягом трьох днів пили виключно соки. Учасники другої комбінували соки зі звичайним раціоном. Треті дотримувались тільки веганської дієти.
Після експерименту зразки мікробіоти усіх учасників проаналізували за допомогою секвенування ДНК, а потім оголосили результати.
Сокова дієта зменшила склад корисних бактерій Veillonellaceae, важливих для здоров’я серцево-судинної системи.
Натомість протизапальних бактерій стало набагато більше, як порівняти з веганами та учасниками, які споживали рослинну їжу разом із соком.
Попри те, що мікробіом повернувся до вихідного рівня протягом двох тижнів після закінчення експерименту, дослідники не знайшли особливий ефект сокової дієти.
Навпаки. Хоч вона забезпечує організм вітамінами та антиоксидантами, низький вміст клітковини і високий вміст цукру здатні негативно вплинути на мікробіом.
Щоб уникнути дисбалансу, вчені рекомендують поєднувати соки з цільними продуктами.
Джерело: Nutrients
Фото: Midjourney, лицензия Сгеатіѵе Commons 4.0.