У кого більше ризиків деменції: учені виявили зв’язок із харчуванням у дитинстві

дитина їсть
Джерело: Unsplash

Учені помітили, що здорове харчування у дитинстві може захистити від порушення когнітивних здібностей та розвитку деменції у літньому віці.

Як проходило дослідження

У дослідження брало участь більше 3 тисяч людей.

Науковці проаналізували дані про раціони учасників. Вони зіставляли їх із результатами когнітивних тестів, які проводилися сім разів у віці від 4 до 70 років.

Зараз дивляться

Коли було менше ризиків деменції

Виявилося, що у групі, яка з дитинства дотримувалася здорового харчування, лише у 7% людей виявили когнітивний занепад у віці старше 70 років. У їх раціоні було багато фруктів та овочів, бобових та цільнозернових культур, менше солі та цукру.

Водночас серед учасників, які харчувалися менш якісно, лише 8% змогли зберегти нормальні когнітивні функції. Серед них чверть мала ознаки деменції.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка