Учені помітили, що здорове харчування у дитинстві може захистити від порушення когнітивних здібностей та розвитку деменції у літньому віці.
Як проходило дослідження
У дослідження брало участь більше 3 тисяч людей.
Науковці проаналізували дані про раціони учасників. Вони зіставляли їх із результатами когнітивних тестів, які проводилися сім разів у віці від 4 до 70 років.
Зараз дивляться
Коли було менше ризиків деменції
Виявилося, що у групі, яка з дитинства дотримувалася здорового харчування, лише у 7% людей виявили когнітивний занепад у віці старше 70 років. У їх раціоні було багато фруктів та овочів, бобових та цільнозернових культур, менше солі та цукру.
Водночас серед учасників, які харчувалися менш якісно, лише 8% змогли зберегти нормальні когнітивні функції. Серед них чверть мала ознаки деменції.