Учені назвали продукти, які дійсно здатні знизити ризик раку

здорова їжа
Джерело: Depositphotos

Американські експерти в галузі здорового харчування представили перелік продуктів, які, згідно з результатами проведених досліджень, можуть дійсно знизити ризик раку.

До них належать червоне та оброблене м’ясо, оброблені продукти, алкоголь та солодкі напої.

– Жоден продукт харчування не може запобігти раку. Але дотримання здорової дієти справді знижує ризик, – заявив віцепрезидент з досліджень Американського інституту досліджень раку Найджел Броктон.

Ось деякі продукти, які, на думку експертів, варто додати у свою тарілку.

Зараз дивляться

Хрестоцвіті овочі

Хрестоцвіті овочі, такі як броколі, брюсельська, цвітна і білокачанна капуста, є багатими джерелами ізотіоціанатів, рослинних сполук, які допомагають нашим клітинам очищатися від токсинів і відновлюватися.

Дослідження показують, що вживання більше чотирьох або п’яти порцій хрестоцвітих овочів на тиждень пов’язане зі зниженням ризику раку та інших хронічних захворювань.

Помідори

Дослідження вже давно пов’язують вживання помідорів зі зниженням ризику раку простати завдяки рясним запасам лікопіну, потужного антиоксиданту, який надає помідорам червоного кольору.

Обмежені дослідження показали, що лікопін також може захищати від інших видів раку, таких як рак грудей, легенів і колоректальний рак.

За словами експертів, вживання томатів у приготованому вигляді, наприклад, із соусом або з корисними жирами, такими як оливкова олія, може допомогти збільшити користь для здоров’я.

Квасоля та інші види бобових

Звичайні сорти квасолі, а також такі бобові, як нут, сухий горох і сочевиця, не тільки багаті на білок, а й є чудовим джерелом клітковини, яка має вирішальне значення для здоров’я кишківника та імунітету.

Клітковина також пов’язана з профілактикою колоректального раку. За словами вчених, бактерії в нашому кишечнику розщеплюють клітковину і перетворюють її на паливо для клітин, що вистилають товсту кишку, яка зберігає їхнє здоров’я та знижує ймовірність перетворення на ракові клітини.

За словами експертів, захисні властивості клітковини починають проявлятися після вживання близько 30 г або приблизно двох чашок квасолі на день.

Горіхи, особливо волоські

Деревні горіхи багаті на корисні жири, білки та клітковину. Дослідження показали, що в тих, хто їх споживає, зазвичай знижується ризик виникнення різних видів раку, особливо травної системи.

Дослідження показують, що вживання близько жмені деревних горіхів на день пов’язане з користю для здоров’я.

Ягоди

Такі ягоди, як полуниця, чорниця, журавлина, гранат, малина, багаті на антиоксиданти, зокрема вітамін С і флавоноїди, які допомагають захистити клітини від стресу й ушкоджень ДНК, що можуть збільшити ризик раку.

Рослинні сполуки, звані антоціанами, надають ягодам барвистих відтінків і мають протизапальну дію, зменшують запалення – основну причину раку.

Для досягнення максимального протизапального ефекту намагайтеся вживати від половини до однієї чашки свіжих або заморожених ягід на день.

Часник

Він містить велику кількість аліцину, сірковмісної сполуки, яка відповідає за сильний запах часнику і його здатність боротися з раком.

В одному довгостроковому дослідженні вчені виявили, що приблизно п’ять зубчиків часнику на тиждень, які учасники споживали протягом року, знизили ризик розвитку раку шлунка на 17%.

Інші дослідження припустили можливий зв’язок між споживанням часнику і зниженням ризику інших типів раку, особливо колоректального.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка