Японські науковці виявили, як регулярне споживання дрібної риби впливає на стан здоров’я. Висновки цього дослідження були опубліковані в журналі Public Health Nutrition.
Позитивний ефект
Щоб дослідити, як дрібна рибка впливає на стан здоров’я, вчені залучили понад 80 тис. учасників віком від 35 до 69 років з усіх регіонів Японії.
Експеримент тривав дев’ять років. За цей час було зафіксовано 2 428 смертей, з яких близько 60% були пов’язані з різними видами раку.
Однак серед жінок, які споживали дрібну рибу один-три рази на місяць, смертність знизилася на 32%. Ба більше, вони мали на 28% менші шанси померти від раку порівняно з тими, хто не їв дрібну рибу взагалі.
Попри малий розмір, мойва, сардини та анчоуси, містять чимало поживних речовин, зокрема кальцій, вітаміни D і A. Це позитивно впливає на імунну систему, серце, м’язи, обмін речовин та стан кісток.
Крім того, ці види риби вважаються більш корисними, адже містять менше токсинів. Щоб отримати найбільшу користь для здоров’я, дослідники і дієтологи рекомендують споживати дрібну рибу принаймні двічі на тиждень.
Джерело: Hеalth