Відключення світла під час спеки: поради санітарного лікаря, як уникнути харчових отруєнь

відключення світла
Джерело: Depositphotos

Головний державний санітарний лікар Києва Сергій Чумак розповів, як уберегтися від харчових отруєнь в умовах літніх високих температур на тлі багатогодинних відключень світла.

– Ретельно готуйте їжу, особливо м’ясо, яйця та морепродукти, уникайте приготування додаткових страв, не розморожуйте продукти за кімнатної температури, використовуйте перевірену воду та свіжі продукти, – окреслив найважливіші моменти Сергій Чумак.

Підтримувати чистоту

Санітарний лікар наголосив, що для безпечного вживання їжі в умовах спеки та відключень світла потрібно підтримувати чистоту:

  • мити руки перед тим, як приготувати їжу. У разі відсутності води можна скористатися спиртовмісними санітайзерами для рук, добре знайомими нам ще за часів пандемії Covid-19;
  • мити та дезінфікувати всі поверхні та кухонне приладдя, які ви використовуєте для приготування їжі;
  • захищати кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

Відокремлювати сиру їжу від готової

Сергій Чумак рекомендує відокремлювати сиру їжу від готової:

Зараз дивляться
  • відокремлювати сире м’ясо та морепродукти від інших харчових продуктів;
  • для обробки сирих продуктів користуватися окремим кухонним приладдям, зокрема ножами та обробними дошками;
  • зберігати продукти в закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими та готовими продуктами;
  • ретельно просмажувати або проварювати продукти, особливо м’ясо, яйця та морепродукти;
  • доводити страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °C;
  • сік м’яса або птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим.

Зберігати їжу за безпечної температури

Також експерт радить, як зберігати їжу за безпечної температури:

  • не готуйте страви із запасом, страви, які приготували, бажано вживати одразу;
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подачі до столу;
  • не розморожуйте продукти за кімнатної температури;
  • у разі вимкнення електроенергії тримайте дверцята холодильника та морозильної камери зачиненими, адже в такому разі продукти залишаються безпечними до чотирьох годин у холодильнику та до 48 годин – у морозилці;
  • не перевіряйте їжу на смак. Якщо сумніваєтеся в її безпечності, краще викиньте її одразу;
  • продукти, температура яких не перевищує +4°С або на яких зберігаються крижані кристали, можна безпечно повторно заморозити або приготувати.

Сергій Чумак нагадав, що продукти з морозильних камер, які розморозилися, повторно заморожувати заборонено. Це становить потенційну загрозу для організму: під час розморожування в продукті можуть розмножуватися патогенні бактерії. Це стосується як овочів, фруктів, м’яса, риби, так і морозива.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка