Як раціон впливає на тривалість життя: вчені з’ясували, які продукти підвищують ризик хвороб серця

їжа
Джерело: Unsplash

Дослідники помітили, що споживання ультраперероблених рослинних продуктів значно підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань та передчасної смерті.

Як проходило дослідження

Науковці аналізували дані понад 118 тис. осіб з Англії, Шотландії та Уельсу віком від 40 до 69 років.

Всі учасники відповіли на запитання про свій раціон. Пізніше учені співставляли дані з лікарняними записами про серцево-судинні хвороби.

Зараз дивляться

Що сприяє розвитку проблем із серцем

З’ясувалося, що наявність у раціоні ультраперероблених рослинних продуктів підвищує ризик проблем із серцем на 5%. Також це збільшує ймовірність передчасної смерті на 13%.

– Харчові добавки, які є в цих продуктах, можуть спричиняти окислювальний стрес і запалення, що ще більше підвищує ризики для здоровʼя, – пояснила дослідниця з Університету Сан-Паулу Фернанда Раубер.

За результатами дослідження, кожна десята заміна таких продуктів на свіжі, заморожені або мінімально оброблені рослини знижує ризик розвитку серцевих хвороб на 7%, а ризик смерті від них – на 13%.

Джерело: The Lancet

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка