У 2020 році стартувала реформа харчування у закладах освіти за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Її завдання – виховати здорові харчові звички в дітей з раннього віку.
Однак не менш важливо забезпечити збалансоване харчування вдома для всієї родини.
У МОЗ розповіли про міфи й упередження стосовно здорового харчування.
Мед як заміна цукру
Хоча мед може служити альтернативою, важливо пам’ятати, що він містить і вільний цукор. Рекомендації ВООЗ стосовно обмеження споживання цукру слід дотримуватися, незалежно від джерела.
Сіль потрібно обмежувати тільки людям, які мають проблеми зі здоров’ям
Надмірна кількість солі в раціоні спричиняє гіпертонічні хвороби, інсульт, хвороби серця та нирок. Більшість надлишкової солі надходить із переробленими продуктами.
Знежирені продукти корисніші
Кількість і якість жиру мають значення. Знежирені продукти можуть містити більше цукру та солі.
Експерти рекомендують утримуватися від їжі з низьким вмістом жиру та зосереджуватися на ненасичених амінокислотах.
Вуглеводи – це погано
Вуглеводи можуть бути корисними, якщо правильно обрати їх джерела.
Фахівці радять вживати цільнозернові продукти, овочі та фрукти, бобові.
Є продукти, які “чистять” організм
Немає доказів, що деякі продукти мають очищувальний ефект на організм.
Здорове харчування, фізична активність і нормальний питний режим є основою для збереження здоров’я.
Правильне харчування не лише покращить самопочуття та фігуру, а й допоможе запобігти ризикам, пов’язаними з надлишковою вагою та хворобами серця.