Часто люди думають, що жири є шкідливими для організму та підтримання фігури.
Фахівці пояснюють, частково ця думка є правильною, але все ж жири необхідні для нормального функціонування організму.
Для чого організму жири
Основне джерело енергії для організму – жири. Вони містять майже вдвічі більше калорій на грам, ніж білки чи вуглеводи.
Жири допомагають організму засвоювати певні вітаміни (жиророзчинні): А, Е, К та D.
Ці елементи також необхідні для росту та розвитку дітей до п’яти років.
До того ж жири часто мають хороші смакові якості, вони роблять їжу смачнішою.
Які жири корисні
Усі жири можна поділити на два види: насичені та ненасичені.
Насичені жири
Насичені жири тверді за кімнатної температури і здебільшого походять з продуктів тваринного походження. Вони містяться у вершковому маслі, кокосовій та пальмовій оліях, м’ясі та маргарині.
З цими жирами варто бути обережними, адже їх надлишок підвищуватиме рівень холестерину і ризик серцево-судинних захворювань.
Насичені жири не повинні перевищувати 10% від денної норми калорій.
Ненасичені жири
Ненасичені жири, навпаки, є рідкими і надходять з рослинних джерел та риби. Їх багато в горіхах та рослинній олії.
Фахівці радять віддавати перевагу саме ненасиченим жирам.
Трансжири
Найшкідливішими для здоров’я є трансжири. Вони можуть бути природні (у м’ясних та молочних продуктах) та промислові.
Промислові трансжири містяться в кондитерських виробах, ковбасах та фастфуді.
Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує обмежити їх споживання до менш ніж 1% від загальної кількості калорій.
Отож, жири є важливою складовою здорового раціону, але їх споживання має бути поміркованим. Віддавати перевагу слід ненасиченим жирам, а уникати варто трансжирів.
Джерело: Бережи себе