Жири шкодять здоров’ю: експерти розвіяли міфи про харчування

жири
Джерело: Pexels

Часто люди думають, що жири є шкідливими для організму та підтримання фігури.

Фахівці пояснюють, частково ця думка є правильною, але все ж жири необхідні для нормального функціонування організму.

Для чого організму жири

Основне джерело енергії для організму – жири. Вони містять майже вдвічі більше калорій на грам, ніж білки чи вуглеводи.

Зараз дивляться

Жири допомагають організму засвоювати певні вітаміни (жиророзчинні): А, Е, К та D.

Ці елементи також необхідні для росту та розвитку дітей до п’яти років.

До того ж жири часто мають хороші смакові якості, вони роблять їжу смачнішою.

Які жири корисні

Усі жири можна поділити на два види: насичені та ненасичені.

Насичені жири

Насичені жири тверді за кімнатної температури і здебільшого походять з продуктів тваринного походження. Вони містяться у вершковому маслі, кокосовій та пальмовій оліях, м’ясі та маргарині.

З цими жирами варто бути обережними, адже їх надлишок підвищуватиме рівень холестерину і ризик серцево-судинних захворювань.

Насичені жири не повинні перевищувати 10% від денної норми калорій.

Ненасичені жири

Ненасичені жири, навпаки, є рідкими і надходять з рослинних джерел та риби. Їх багато в горіхах та рослинній олії.

Фахівці радять віддавати перевагу саме ненасиченим жирам.

Трансжири

Найшкідливішими для здоров’я є трансжири. Вони можуть бути природні (у м’ясних та молочних продуктах) та промислові.

Промислові трансжири містяться в кондитерських виробах, ковбасах та фастфуді.

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує обмежити їх споживання до менш ніж 1% від загальної кількості калорій.

Отож, жири є важливою складовою здорового раціону, але їх споживання має бути поміркованим. Віддавати перевагу слід ненасиченим жирам, а уникати варто трансжирів.

Джерело: Бережи себе

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка