Науковці університетів Аризони та Відню з’ясували, що клітковина вівса та ячменю має ефект відомого препарату від ожиріння. Дослідження було опубліковано в Journal of Nutrition.
Сила бета-глюкану
Дослідження мікробіому кишківника спровокували революцію в дієтології. За останні декілька років харчові волокна стали надзвичайно популярними.
Недарма їх додають до страв, щоб зміцнити здоров’я, адже це основне джерело енергії для бактерій. Однак клітковина зернових може мати різні властивості.
– Ми хотіли знайти клітковину, яка буде найбільш корисною для схуднення та покращення гомеостазу глюкози, – кажуть дослідники.
Переваги клітковини подібні лікам від ожиріння
Бета-глюкан, який вчені виявили у вівсі та ячмені, здатний не лише контролювати рівень цукру в крові, а й ефективно сприяти втраті ваги.
Це єдиний тип клітковини, подібний Ozempic, препарату проти ожиріння — він знизив вміст жиру і масу тіла мишей протягом 18 тижнів.
Інші різновиди, зокрема з пшеничним декстрином, пектином, резистентним крохмалем і целюлозою, не мали такого ефекту.
Утім, усі харчові волокна в будь-якому разі змінювали склад мікробіому мишей – порівняно з гризунами, яких не годували добавками з клітковиною.
– Частиною переваг споживання харчових волокон є вивільнення GLP-1 та інших кишкових пептидів, які регулюють апетит і масу тіла, — пояснює один зі співавторів дослідження.
Однак вчені вважають, що переваги клітковини не лише впливають на кишківник, а й поширюються на периферичні органи, зокрема печінку.
Саме ця тема стане головною у наступному дослідженні. На сьогодні ніхто з науковців не вивчав роль різних волокон в одній когорті.

Джерело: ScienceAlert