На спільній нараді МОЗ, Центру громадського здоров’я, Держпродспоживслужби та Всеукраїнської асоціації пекарів з представниками ВООЗ йшлося про поступове зменшення солі у хлібобулочних виробах, що суттєво зменшить ризики серцево-судинних та інших неінфекційних захворювань.
У чому сіль питання
Саме означені захворювання щороку спричиняють близько 80% передчасних смертей в Україні.
Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко наголосив, що за даними Національного дослідження STEPS, в 2019 році українці в середньому споживають близько 12,6 г солі на добу, тоді як ВООЗ рекомендує, щоби добова норма не перевищувала 5 г.
Отже ми щоденно перевищуємо споживання солі у понад 2,5 раза.
За словами Ляшка, хліб є одним з основних продуктів, з якого українці отримують сіль.
За даними Держслужби статистики, кожен українець споживає близько 250 г хліба на добу. Вміст солі в більшості різновидів хліба коливається від 1,07 до 1,7 г на 100 г. Це означає, що один шматок хліба (30-40 г) може містити до 0,68 г солі. Хоча іноді трапляються й такі види хліба, де вміст солі дорівнює 0,56 г, або значно перевищує 1,7 г на 100 г.
– Зменшення кількості солі в хлібі – важливий аспект національних стратегій зниження серцево-судинної захворюваності, – зазначив міністр.
Національні стратегії зниження серцево-судинної захворюваності
В Україні вже два роки діють певні обмеження, запроваджені в межах реформи шкільного харчування.
Для хліба, який їдять у їдальнях закладів освіти, вміст солі не має перевищувати 0,45 г на 100 г готового продукту.
Проте важливо, щоби діти та й дорослі мали можливість вживати такий хліб і вдома.
– Це піде на користь усім і, разом з іншими заходами, зробить українців здоровішими, – сказав міністр охорони здоров’я.
Обов’язкове обмеження вмісту солі в хлібі та хлібобулочних виробах запроваджено в 19 країнах, зокрема в Бельгії, Болгарії, Хорватії, Латвії, Чорногорії, Нідерландах, Португалії, Словаччині, Іспанії.
Ще в 21 країні такі обмеження діють на добровільній основі, шляхом співпраці бізнесу та уряду.
Що пропонує МОЗ
МОЗ пропонує українським виробникам хліба здійснити два першочергових заходи:
- Зменшити кількість солі в хлібі та хлібобулочних виробах до рівня не більш ніж 0,9 г на 100 г.
Це можна робити поступово, щоби споживачі звикали до менш солоного смаку продукту (тут стане у пригоді приклад Фінляндії). До того ж у виробників буде час скорегувати технологічні процеси.
- Підвищувати смакові якості випічки в інший спосіб, приміром, додаючи ароматні трави та спеції або навіть ферментовані продукти.
Це допоможе компенсувати у хлібобулочних виробах зменшення солі.
Реалізація цих двох заходів допоможе знизити загальне споживання солі, сприяти здоровому харчуванню та зниженню рівня неінфекційних захворювань.