Вчені знайшли нову імовірну причину розвитку діабету.
Дослідники з американського університету Case Western Reserve та університетських лікарень виявили фермент, який здатний приєднувати азот до білків. Він блокує інсулін.
Нова причина
Фермент SNO-CoA-assisted nitrosylase, або SCAN, необхідний для нормальної дії інсуліну.
Водночас, вчені виявили підвищену активність цього ферменту у хворих на діабет.
Дослідники простежили за мишами без ферменту SCAN. Вони виявилися більш захищеними від розвитку діабету.
Дослідження свідчить, що, імовірно, оксид азоту є ключовим фактором у розвитку різних захворювань.
– Ми показуємо, що блокування цього ферменту захищає від діабету, але наслідки поширюються на багато захворювань, що, ймовірно, спричинені новими ферментами, які додають оксид азоту, – заявив провідний дослідник Джонатан Стамлер.
Експерти кажуть – наступним кроком може бути розробка ліків проти цього ферменту, що відкриває нові можливості для лікування не тільки діабету, а й інших захворювань, таких, як хвороба Альцгеймера, рак, серцева недостатність та інші.

Джерело: Sciencedirect