У Броварському районі Київської області зафіксовано другий випадок ботулізму цього місяця. Наразі хворий перебуває в реанімаційному відділенні у важкому стані. Про це повідомили в Київському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.
– Випадок ботулізму пов’язаний із вживанням зараженої ботулотоксином в’яленої риби (таранки), придбаної через інтернет, – ідеться в повідомленні.
Зазначається, що минулого місяця в Україні зафіксовано вже 12 випадків із підозрою на ботулізм.
Що таке ботулізм
Ботулізм – це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертю. Спричиняє його токсин, який продукує бактерія Clostridium botulinum.
Найчастіше причиною ботулізму стають зіпсовані в’ялені/копчені продукти або недостатньо термічно оброблені консервовані продукти саме домашнього консервування, в’ялення, соління з м’яса, риби, овочів, грибів.
Симптоми ботулізму
Через 12-36 годин після потрапляння токсину в організм людини виникають такі симптоми:
- нудота;
- блювання;
- запаморочення;
- сильно виражена сухість у роті;
- труднощі з ковтанням;
- м’язова слабкість – важко рухатися, говорити, дихати;
- зір – нечітке або виражене двоїння предметів перед очима.
Ботулінічний токсин, потрапляючи в організм людини, порушує роботу нервових клітин і блокує сигнал до скорочення м’язів. Що більше токсину було в їжі, то інтенсивніші симптоми. За повного паралічу дихання людина може померти.
Як запобігти ботулізму
За словами експертів, слід категорично відмовитися від вживання в’яленої риби, консервованих домашніх м’ясних консервів і грибів.
Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки. Їжте тільки сертифіковану продукцію, виготовлену відповідно до санітарних вимог.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. У разі підозри ботулізму – негайно звертайтеся до лікаря.
Джерело: Київський ОЦКПХ