Науковці з Шотландії та Норвегії виявили, що деякі види аутизму в дітей пов’язані із раціоном мами під час вагітності.
Що впливає на розвиток аутизму: дослідження
Учені аналізували інформацію про 95 тис. жінок та їх дочок віком до восьми років.
Попередні дослідження вже демонстрували, що на розвиток аутизму у дітей ще в утробі матері впливають дієта, генетичні та екологічні фактори.
Однак вченим не вдавалося знайти причину цього зв’язку.
Як потрібно харчуватися вагітним
З’ясувалося, що жінки, які харчувалися більш здоровою їжею (їли овочі, фрукти, горіхи, рибу та цільнозернові продукти), мали на 22% менше шансів народити дитину з аутизмом.
У майбутніх матерів, які їли продукти із високим вмістом жиру, оброблене м’ясо, безалкогольні напої та рафіновані вуглеводи, була більша імовірність народити дитину із аутизмом.
Дослідження також показало, що жінки, які дотримувалися здорового харчування під час вагітності, мали на 24% менше шансів народити дитину з соціальними та/або комунікативними проблемами, незалежно від наявності аутизму.
Сильніший зв’язок спостерігався у парах мати/дочка, ніж – мати/син.
Учені припускають, що вплив дієти під час вагітності на розвиток аутизму у дитини пов’язаний з тим, як їжа впливає на ДНК або імунний процес.

Джерело: JAMA Network Open