Останні дослідження вчених Університету Томаса Джефферсона показують, що продукти з високим вмістом триптофану допомагають запобігти виникненню коліту.
Найбільше триптофану міститься у м’ясі індички.
М’ясо індички в раціоні – здоровий кишківник
Результати дослідження були опубліковані в науковому журналі Nature Communications.
Це важлива наукова робота, бо коліт – захворювання, яке має величезний вплив на якість життя та може призвести до видалення товстої кишки або раку.
– На жаль, не завжди вдається досягти успіху при лікування виразкового коліту відомими консервативними методами, — каже Сангвон Кім, доцент кафедри імунології в Університеті Томаса Джефферсона.
Дослідник пояснив, що, оскільки виразковий коліт спричиняється запаленням внутрішньої оболонки товстої та прямої кишки, науковці шукали способи зменшити його.
Команда доктора Кіма встановила, що триптофан – або одна з молекул, на які триптофан розпадається в організмі – може активізувати рецептори під назвою GPR15, які реагують на запалення.
Дієтичний триптофан і його вплив
Щоб перевірити, чи можуть ці молекули контролювати коліт, дослідники додавали триптофан у раціон мишей протягом двох тижнів.
Вони побачили у тканині товстої кишки подвоєння кількості клітин T-reg, що пригнічують запалення. У контрольної групи мишей, які не отримували триптофан, такого не спостерігалося.
Більше того, ефект тривав щонайменше тиждень після виключення триптофану з раціону.
Однак дослідження виявили і інший аспект – триптофан ефективний лише для запобігання майбутнім загостренням, а не для їхнього лікування.
У майбутньому дослідники планують перевірити, чи можна результати дослідів на мишах перенести на людей з колітом.
Доктор Кім очікує, що 100 мг може бути достатньо, щоб побачити ефект у людей, і планує в подальшому клінічні випробування.

Джерело: SciTechDaily