Команда канадських учених з Університету Торонто під час тематичного дослідження описала прояви рідкісного стану – синдрому автопивоваріння, коли можна отримати алкогольне сп’яніння, не вживаючи алкоголь. Вся справа в кишкових грибках, які створюють алкоголь за допомогою ферментації.
– Синдром автопивоварні тягне за собою серйозні соціальні, юридичні та медичні наслідки для пацієнтів та їхніх близьких, – пише один з авторів Рахель Зевуде.
Важливість усвідомлення синдрому
Науковці розповіли про пацієнта, який кілька разів відвідував відділення невідкладної допомоги, був оглянутий терапевтами та психіатрами і був сертифікований відповідно до закону про психічне здоров’я, перш ніж йому поставили діагноз “синдром автопивоварні”.
– Це ще раз підтверджує, наскільки важливим є усвідомлення цього синдрому для клінічної діагностики та лікування, – зазначають науковці.
Випадок 50-річної жінки
Фахівці відділення невідкладної допомоги, гастроентерології та інфекціоністи обговорюють випадок 50-річної жінки, яка зверталася до відділення невідкладної допомоги щонайменше сім разів.
Жінка скаржилася на сильну денну сонливість і невиразну мову. Попри те, що вона не вживала алкоголь, мала підвищений рівень алкоголю в крові та в диханні.
Методи лікування
За словами вчених, жінка пройшла кілька курсів антибіотиків з приводу інфекцій сечовивідних шляхів, що рецидивували, разом з інгібітором протонної помпи.
На сьомому візиті їй поставили ймовірний діагноз синдрому автопивоварні, призначили протигрибкові препарати і направили до гастроентеролога.
Зазначається, що основними методами лікування синдрому автопивоварні є протигрибкові препарати та низьковуглеводна дієта.