Третю добу в реанімації Львівської обласної інфекційної лікарні рятують 52-річну мешканку Самбірського району Львівщини, у якої діагностували ботулізм.
Ботулізм сам не минає
Жінка тиждень лікувалася вдома самотужки, до лікарів звернулася лише тоді, коли стало дуже погано – не могла ковтати, говорити, з’явилися порушення зору і важкість дихання.
Завідувач реанімаційного відділення Віктор Токарєв розповів журналістам Zaxid.net, що пацієнтці із запущеним ботулізмом одразу ж ввели протиботулінічну сироватку, щоб стабілізувати її стан.
Зараз лікарі роблять все, щоб врятувати жінку.
Важко встановити, яка їжа була заражена збудником ботулізму, оскільки пацієнтка запевнила, що не вживала ні м’яса, ні риби, ні консервів, домашніх консервацій навіть не відкривала.
Лікарі нагадують, що ботулізм – гостра інфекційна хвороба, викликана токсином Clostridium botulinum.
Ботулотоксин найчастіше може міститися в неправильно приготованих домашніх заготовках: в м’ясних, рибних, грибних та овочевих консервах, соленій, в’яленій та копченій рибі.
Симптоми ботулізму
Інфекціоністи називають п’ять основних симптомів, які мусять насторожити:
- пронос, блювання, біль у животі;
- відчуття сухості в роті, утруднене ковтання;
- порушення зору (двоїння або туман в очах);
- невиразність мови;
- пригнічені функції дихальних м’язів.
За відсутності вчасно наданої медичної допомоги, смерть зазвичай настає від дихальної недостатності.
Це вже другий випадок ботулізму на Львівщині з початку року. У січні до інфекційної лікарні з ботулізмом потрапили двоє мешканців Золочівщини (батько і донька), які споживали м’ясні консерви домашнього приготування.
Торік на Львівщині було зареєстровано лише один випадок ботулізму.
Джерело: Zaxid.net