Аґрус – ягоди смачні та дуже корисні. Вони багаті на вітаміни та антиоксиданти, тож варто зберегти їх на зиму. Як це зробити?
Сьогодні поділимося кількома рецептами аґрусу на зиму, які підійдуть і для тих, хто тільки набуває досвід заготівлі на зиму, так і для досвідчених господинь.
Аґрус на зиму без варіння: рецепт
Якщо ви хочете зберегти максимум корисних речовин, спробуйте заготувати аґрус на зиму без варіння. Це просто і швидко.
Інгредієнти:
- аґрус – 1 кг
- цукор – 1 кг
Приготування:
- Ягоди промийте та обсушіть, видаліть хвостики.
- Пропустіть ягоди через мясорубку чи збийте занурювальним блендером.
- До ягід всипте цукор та гарно перемішайте.
- Аґрус на зиму без варіння розкладіть у стерилізовані банки та накрийте капроновими кришками. Зберігайте в холодильнику.
Рекомендований термін зберігання – до 7 місяців.

Компот із аґрусу на зиму
Компот із аґрусу – класика, яка ніколи не старіє. Цей напій чудово освіжає і нагадує про теплі літні дні.
Інгредієнти:
- аґрус – 1 кг
- апельсин (за бажанням) – 1 шт.
- цукор – 500 г
- вода – 2-2,5 л
- гілочки м’яти – до смаку
Приготування:
- Промийте аґрус і розкладіть у стерилізовані банки разом із гілочками м’яти та тонкими кружальцями апельсина (без кісточок).
- Залийте вміст банки окропом і накрийте стерилізованими кришками. Залиште на 20 хвилин.
- Воду злийте у каструлю, додайте цукор і після закипання проваріть сироп 5 хвилин.
- Гарячий сироп влийте у банки з аґрусом. Про всяк випадок, щоб банки не лопнули, в них перед вливанням гарячої рідини можна покласти ложку чи металевий ополоник.
- Банки з компотом закатайте кришками. Переверніть їх догори дном, укутайте ковдрою і залиште на добу. Потім перенесіть на зберігання у темне прохолодне місце.
Суперварення з аґрусу
Варення з аґрусу виходить густим і ароматним. Його можна намастити на тост або додати у випічку.
Інгредієнти:
- аґрус – 1 кг
- цукор – 1 кг
- апельсин – 1 шт.
Приготування:
- Агрус та апельсин миємо. Апельсин нарізаємо шматочками.
- Усе пропускаємо через м’ясорубку.
Продовження рецепта тут.
Поради від експертів і досвідчених господинь
- Використовуйте стиглі, але міцні ягоди без пошкоджень.
- Завжди стерилізуйте банки та кришки, щоб уникнути псування заготівлі.
- Додавайте до аґрусу інші фрукти або спеції для нових смакових відтінків.
