Коли настає пізня осінь, і можна купити ароматну айву, саме час готувати конфітюр! Конфітюр з айви чудово підійде на сніданок до сиру, млинців чи панкейків. А також стане ідеальним доповненням до чаю, кави, молока.
Конфітюр з айви на зиму: рецепт
Колір конфітюру варіюється від ніжно-жовтого до насичено-червоно-коричневого – все залежить від сорту айви, яку ви оберете.
Інгредієнти на дві банки об’ємом по 0,5 л:
- айва – 900 г
- цукор – 300 г
- вода – 220 мл
- сік лимона – 1-3 ч. л.
Спробуйте поекспериментувати з добавками – можна додати трохи меду або імбиру для оригінального смаку.
Як приготувати конфітюр з айви:
- Спершу промийте айву під проточною водою, потім обережно очистіть її від ворсистого шару губкою.
- Розріжте кожен плід на чотири частини, видаліть насіння та ще раз промийте. Тепер наріжте айву кубиками.
- Для сиропу у вогнетривкій каструлі з’єднайте цукор, сік лимона та воду. Поставте на плиту, доведіть до кипіння і варіть 2 хвилини.
- Викладіть нарізану айву в сироп і готуйте на середньому вогні 10-15 хвилин, поки кубики не стануть м’якими.
- Потім зніміть каструлю з вогню і за допомогою занурювального блендера пюруйте айву до однорідної консистенції. Можна також скористатися кухонним комбайном.
- Поверніть каструлю на плиту і томіть айвове пюре ще 5-10 хвилин.
- Розкладіть гарячий конфітюр з айви у підготовлені стерилізовані банки та відразу ж закатайте стерилізованими кришками.
Дайте банкам з заготівлею охолонути за кімнатної температури, а потім перенесіть їх у прохолодне місце для зберігання.
Конфітюр з айви чудово смакує не лише з десертами, а й як гарнір до м’ясних страв, особливо запеченої свинини.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.