Баник – це смачна дріжджова випічка Закарпаття, яку мало хто знає за межами регіону.
Насправді це ароматний рулет, рецепт якого передається з покоління в покоління, і саме тому він особливий.
Основна родзинка страви – горіхова начинка, яка ідеально поєднується з ніжним тістом.
Отже, як приготувати смачний закарпатський баник за рецептом Євгена Клопотенка – читайте в матеріалі.
Баник: рецепт приготування
Для баника можна використовувати різні начинки: мак, сир, яблука, але зазвичай його закарпатські господині готують з волоськими горіхами. Це ідеальна начинка для баника. Секрет соковитості полягає в додаванні яблучного соку замість води – він робить горіхи ще більш ароматними.
Інгредієнти:
Для тіста:
- дріжджі живі – 10 г
- цукор – 1 ст. л.
- молоко – 125 мл
- борошно пшеничне – 250 г
- жовток – 1 шт.
- сіль – 1/3 ч. л.
- олія — 1 ст. л.
- яйце для змащування рулету – 1 шт.
Для начинки:
- волоські горіхи почищені (бажано обсмажені) – 500 г
- яблучний сік – 70-80 мл
- цукор — 2 ст. л. чи до смаку
Як приготувати баник закарпатський:
- У мисці змішайте дріжджі з теплим молоком і цукром. Дайте суміші постояти 10 хвилин, щоб дріжджі активувалися.
- Додайте до опари просіяне борошно, жовток, сіль та олію. Замісіть тісто. Якщо воно виходить липким, можна додати ще трохи борошна (близько 30 г).
- Тепер формуйте кульку з тіста, накрийте плівкою та залиште в теплому місці на 50 хвилин, щоб воно підійшло.
- Для начинки подрібніть волоські горіхи в блендері до стану крихти. Змішайте їх із цукром і підігрітим яблучним соком.
- Розігрійте духовку до 180 градусів. Тісто розкачайте у пласт товщиною 0,5 см.
- Змастіть тісто горіховою начинкою, залишаючи краї вільними на 3-4 см. Загорніть рулет, підігнувши боки.
- Викладіть баник на деко, застелене пергаментом, швом донизу. Змастіть збитим яйцем.
- Випікайте у духовці близько 30 хвилин до золотистого кольору.
Коли баник охолоне, розрізайте та насолоджуйтесь смаком.

Джерело: klopotenko.com
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.