Фото Їжа

Баник закарпатський: рецепт того самого рулету з горіхами

Баник закарпатський: рецепт того самого рулету з горіхами

Баник – це смачна дріжджова випічка Закарпаття, яку мало хто знає за межами регіону.

Насправді це ароматний рулет, рецепт якого передається з покоління в покоління, і саме тому він особливий.

Основна родзинка страви – горіхова начинка, яка ідеально поєднується з ніжним тістом.

Зараз дивляться

Отже, як приготувати смачний закарпатський баник за рецептом Євгена Клопотенка – читайте в матеріалі.

Баник: рецепт приготування

Для баника можна використовувати різні начинки: мак, сир, яблука, але зазвичай його закарпатські господині готують з волоськими горіхами. Це ідеальна начинка для баника. Секрет соковитості полягає в додаванні яблучного соку замість води – він робить горіхи ще більш ароматними.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • дріжджі живі – 10 г
  • цукор – 1 ст. л.
  • молоко – 125 мл
  • борошно пшеничне – 250 г
  • жовток – 1 шт.
  • сіль – 1/3 ч. л.
  • олія — 1 ст. л.
  • яйце для змащування рулету – 1 шт.

Для начинки:

  • волоські горіхи почищені (бажано обсмажені) – 500 г
  • яблучний сік – 70-80 мл
  • цукор — 2 ст. л. чи до смаку

Як приготувати баник закарпатський:

  1. У мисці змішайте дріжджі з теплим молоком і цукром. Дайте суміші постояти 10 хвилин, щоб дріжджі активувалися.
  2. Додайте до опари просіяне борошно, жовток, сіль та олію. Замісіть тісто. Якщо воно виходить липким, можна додати ще трохи борошна (близько 30 г).
  3. Тепер формуйте кульку з тіста, накрийте плівкою та залиште в теплому місці на 50 хвилин, щоб воно підійшло.
  4. Для начинки подрібніть волоські горіхи в блендері до стану крихти. Змішайте їх із цукром і підігрітим яблучним соком.
  5. Розігрійте духовку до 180 градусів. Тісто розкачайте у пласт товщиною 0,5 см.
  6. Змастіть тісто горіховою начинкою, залишаючи краї вільними на 3-4 см. Загорніть рулет, підігнувши боки.
  7. Викладіть баник на деко, застелене пергаментом, швом донизу. Змастіть збитим яйцем.
  8. Випікайте у духовці близько 30 хвилин до золотистого кольору.

Коли баник охолоне, розрізайте та насолоджуйтесь смаком.

Джерело: klopotenko.com

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка