Баранячі ріжки – смачні та цікаві гриби. Рецепт приготування та все, що ви хотіли знати – читайте далі.
Існують десятки видів гриба баранячі ріжки, які зазвичай відрізняються лише відтінками кольору: вони можуть бути білими, жовтуватими або навіть рожевуватими.
Ці гриби ростуть майже цілий рік, навіть взимку, якщо погода досить м’яка.
Однак краще збирати молоді кущики баранячих ріжків: по-перше, старі гриби можуть бути трохи гіркими на смак, а по-друге, у молодих грибах міститься менше токсинів.
Як почистити баранячі ріжки
Передусім баранячі ріжки необхідно почистити, що може бути досить складно через їхню незвичну форму. Пропонуємо простий спосіб:
- Залийте гриби холодною водою, а потім вийміть їх і розкладіть на деко.
- Через сито рівномірно притрусіть баранячі ріжки борошном та ретельно перемішайте.
- Дайте грибам постояти близько 10 хвилин, щоби борошно “прилипло” до бруду, який застряг між “гілочками” гриба.
- Після цього викладіть гриби в друшляк і дуже гарно промийте їх під проточною водою. Борошно разом із водою допоможе з легкістю змити залишки бруду.
- Дайте воді повністю стекти.
До речі, цей спосіб чищення підходить також для інших грибів зі складною поверхнею, таких як сморжі чи сморжеві шапочки.
Баранячі ріжки гриби: рецепт
- баранячі ріжки гриби (підготовлені для приготування) – 400 г
- яйце – 2 шт.
- борошно – 100 г (приблизно)
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- олія для смаження – 3 ст. л.
- сіль, перець, спеції – до смаку
Як приготувати гриби баранячі ріжки
- Викладіть гриби в каструлю, залийте холодною водою і доведіть до кипіння. Зменште вогонь і варіть на слабкому вогні протягом 15 хвилин. Відкиньте гриби на друшляк і дайте їм повністю стекти.
- Влийте у сковороду близько 2 ст. л. олії та обсмажте до золотавого кольору нарізану кубиками цибулю.
- У мисці збийте яйця зі спеціями до вашого смаку.
- Відварені теплі чи холодні гриби обваляйте в збитому яйці, потім – у борошні.
- У сковороді розігрійте достатню кількість олії та обсмажте гриби з двох боків до приємної скоринки (3-4 хвилини з кожного боку).
- Додайте до грибів обсмажену цибулю, посоліть і поперчіть. Подайте гарячими з будь-яким соусом до вашого смаку.
Як варіант, можна додати смажену цибулю до відварених баранячих ріжків перед тим, як смажити їх.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.