Сьогодні поговоримо про шпинат, його корисні властивості та смачні рецепти приготування.
Чим корисний шпинат
Шпинат надзвичайно корисний, багатий на вітаміни та мікроелементи.
– Велика кількість хлорофілу в складі рослини, яка й відповідає за її інтенсивний зелений колір, а також високий вміст заліза, каротиноїдів, аскорбінової кислоти, магнію та інших речовин, без сумніву, у певній кількості є корисним для вживання, – говорить дієтолог Світлана Фус.
Як смачно готувати шпинат
За словами дієтолога Світлани Фус, його варто додавати до салатів сирим. Якщо ж вдаватися до термічної обробки, то вона не має бути інтенсивною.
Шеф-кухар Євген Клопотенко радить шпинат пасерувати .
– Найпростіший рецепт припущеного шпинату з лимоном та часником – це покласти нарізаний шпинат на підігріту сковороду, куди попередньо додали оливкової олії, часнику, посипати його сіллю, перцем, збризнути лимонним соком та трошки припустити, – говорить він.
Інші страви теж будуть дуже смачними з огляду на те, що нейтральний смак шпинату додає яскравого кольору будь-якому набору продуктів. Наприклад, рекомендується приготувати апетитний м’ясний рулет з телятини зі шпинатом і горіхами.
Рулет з телятини зі шпинатом і горіхами
Інгредієнти:
- телятина (м’якоть) – 800 г
- шпинат – 200 г
- горіхи до смаку (кешью, фундук, арахіс, волоський) – 150 г
- сіль, мелений чорний та червоний перці – до смаку
- соєвий соус – 6 ст. л.
- олія – 3 ст. л.
Приготування:
- М’ясо промиваємо, обсушуємо, розрізаємо та гарно відбиваємо.
- Відбите м’ясо натираємо сумішшю солі та перцю. Потім поливаємо його соєвим соусом, змішаним з 1 ст. л. олії, та залишаємо маринуватися на 30-45 хвилин.
- Тим часом шпинат промиваємо і даємо воді трохи стекти. Солимо та перчимо. Горіхи нарізаємо та підсушуємо на сухій сковороді.
- На пласт м’яса викладаємо шпинат і горіхи.
- Згортаємо м’ясо з начинкою в рулет і гарно змащуємо олією.
- Потім загортаємо рулет зі шпинатом та горіхами у фольгу.
- Рулет запікаємо в духовці за 190 °С 45 хвилин. Потім фольгу відкриваємо й даємо рулету підрум’янився ще орієнтовно 10 хвилин.
- Готовий рулет охолоджуємо та нарізаємо на порційні шматочки. Подаємо, прикрасивши зеленню та горіхами.
Крім того, його легко додавати до різних страв – пирогів, перших страв, соусів, салатів.
Також популярні сік та коктейлі з листя шпинату. Вони чудово підходять як для шпинатної дієти, так і для будь-якої іншої.
Проте варто пам’ятати, що шпинат треба вживати в пропорції з достатньою кількістю і білків, і жирів. Водночас не рекомендується повністю замінювати ним інші продукти.
Джерело: Клопотенко