Чому корисно їсти шпинат та як його краще готувати

Міла Грубнік редакторка розділу Здоров’я Оксана Жучок кулінарний експерт, редактор
шпинат

Сьогодні поговоримо про шпинат, його корисні властивості та смачні рецепти приготування.

Чим корисний шпинат

Шпинат надзвичайно корисний, багатий на вітаміни та мікроелементи.

– Велика кількість хлорофілу в складі рослини, яка й відповідає за її інтенсивний зелений колір, а також високий вміст заліза, каротиноїдів, аскорбінової кислоти, магнію та інших речовин, без сумніву, у певній кількості є корисним для вживання, – говорить дієтолог Світлана Фус.

Як смачно готувати шпинат

За словами дієтолога Світлани Фус, його варто додавати до салатів сирим. Якщо ж вдаватися до термічної обробки, то вона не має бути інтенсивною.

Шеф-кухар Євген Клопотенко радить шпинат пасерувати .

– Найпростіший рецепт припущеного шпинату з лимоном та часником – це покласти нарізаний шпинат на підігріту сковороду, куди попередньо додали оливкової олії, часнику, посипати його сіллю, перцем, збризнути лимонним соком та трошки припустити, – говорить він.

Інші страви теж будуть дуже смачними з огляду на те, що нейтральний смак шпинату додає яскравого кольору будь-якому набору продуктів. Наприклад, рекомендується приготувати апетитний м’ясний рулет з телятини зі шпинатом і горіхами.

Рулет з телятини зі шпинатом і горіхами

Інгредієнти:

  • телятина (м’якоть) – 800 г
  • шпинат – 200 г
  • горіхи до смаку (кешью, фундук, арахіс, волоський) – 150 г
  • сіль, мелений чорний та червоний перці – до смаку
  • соєвий соус – 6 ст. л.
  • олія – 3 ст. л.

Приготування:

  1. М’ясо промиваємо, обсушуємо, розрізаємо та гарно відбиваємо.
  2. Відбите м’ясо натираємо сумішшю солі та перцю. Потім поливаємо його соєвим соусом, змішаним з 1 ст. л. олії, та залишаємо маринуватися на 30-45 хвилин.
  3. Тим часом шпинат промиваємо і даємо воді трохи стекти. Солимо та перчимо. Горіхи нарізаємо та підсушуємо на сухій сковороді.
  4. На пласт м’яса викладаємо шпинат і горіхи.
  5. Згортаємо м’ясо з начинкою в рулет і гарно змащуємо олією.
  6. Потім загортаємо рулет зі шпинатом та горіхами у фольгу.
  7. Рулет запікаємо в духовці за 190 °С 45 хвилин. Потім фольгу відкриваємо й даємо рулету підрум’янився ще орієнтовно 10 хвилин.
  8. Готовий рулет охолоджуємо та нарізаємо на порційні шматочки. Подаємо, прикрасивши зеленню та горіхами.

Крім того, його легко додавати до різних страв – пирогів, перших страв, соусів, салатів.

Також популярні сік та коктейлі з листя шпинату. Вони чудово підходять як для шпинатної дієти, так і для будь-якої іншої.

Проте варто пам’ятати, що шпинат треба вживати в пропорції з достатньою кількістю і білків, і жирів. Водночас не рекомендується повністю замінювати ним інші продукти.

Джерело: Клопотенко

Categories: Їжа Тіло