Фото Їжа

Чому тріскаються пиріжки в духовці: причини та як цьому запобігти

Пиріжки з духовки
Джерело: Depositphotos

Пиріжки – найулюбленіша випічка багатьох. Аромат свіжих пиріжечків, їх смак та текстура завжди роблять цей виріб неперевершеним для будь-якого часу доби.

Однак, не завжди результат випічки виходить ідеальним, іноді пиріжки можуть тріснути при випіканні в духовці або під час смаження, що завдає невпевненості багатьом кулінарам.

Чому тріскаються пиріжки в духовці або чому під час смаження тріскаються пиріжки – читайте в матеріалі.

Зараз дивляться

Говорити будемо про вироби з дріжджового тіста, незалежно від того, на якій основі зроблене тісто (вода, молоко, кефір).

На зовнішній вигляд випічки може впливати кілька чинників одночасно. Усі нижче перераховані моменти стосуються як виробів з духовки, так і смажених пиріжків.

Чому тріскаються пиріжки в духовці – основні причини такі:

  • Тісто не достатньо підійшло. Не варто розпочинати формування одразу після того, як дріжджове тісто буде готове. Потрібно дати час, щоб воно підійшло та збільшилося в об’ємі. Зазвичай цей процес займає близько години.
  • Тісто перебродило. Надміру витримане тісто також може проявити себе не найкращим чином. Тому 1 години у теплі для дріжджового тіста зазвичай достатньо, щоб воно підійшло.
  • Якщо тісто для пиріжків занадто сильно розкатане, це також може стати причиною тріщин. Тут треба не перестаратися.
  • Іноді причиною тріщин може бути недостатня вологість тіста. Занадто сухе або, як ще кажуть, “забите” борошном тісто може потріскатися під впливом високої температури.
  • Духовка перед випіканням недостатньо розігріта. Завжди треба ставити пиріжки в духовку, попередньо розігріту до рекомендованої температури.
  • Занадто висока температура в духовці, через що пара прориває скоринку, що формується. Рекомендована температура випікання пиріжків на дріжджовому тісті – близько 180°С.
  • Начинка занадто волога. У начинку з ягід, щоб вона не потекла, зазвичай додають крохмаль. А в начинці зі смаженої капусти трохи зливають олію.
  • Пиріжки перед випіканням або смаженням треба залишити на 15-20 хвилин у теплому місці, щоб підійшли. Якщо цього не зробити, то, по-перше, вони можуть вийти з тріщинками, а по-друге, недостатньо підійти.
  • Неправильне формування виробів (шов не внизу). Завжди викладаємо пиріжки на деко швом донизу.
  • Іноді, коли начинки багато, пиріжки можуть тріснути, а сама начинка витекти. Не переборщуйте зі співвідношенням начинки до тіста. Тут важлива золота середина.
  • Якщо жодна з перерахованих вище причин не підходить, можливо, справа в духовці. Дріжджовим виробам для правильного випікання не вистачило вологості. Якщо плита стара, на дно духовки можна поставити миску з водою. Але з парою важливо не переборщити, бо тоді випічка вийде неапетитною.

Чому тріскаються пиріжки в духовці: як цьому запобігти

Перед тим, як розпочинати готувати тісто на пиріжки, почитайте вище можливі причини, чому пиріжки тріскаються. Це дасть змогу не робити помилки, а випічка вийде пишною та апетитною.

Важливо випробувати та мати перевірений рецепт і завжди дотримуватися рекомендованої кількості інгредієнтів. Класичний рецепт приготування смачних пиріжків тут.

Уникнення тріщин під час випічки пиріжків вимагає певного досвіду та уважності. Проте варто зазначити, що навіть тріснуті пиріжки зберігають свій неповторний смак. Тож нехай ці складнощі стануть стимулом для подальших кулінарних експериментів.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка