Чорниці на зиму: автентичні рецепти корисної заготівлі

Заготовки чорниці на зиму
Джерело: Pixabay

Зима – це час, коли ми сумуємо за літом, за свіжими ягодами та фруктами, які дарують нам незабутній смак і вітаміни. Однак завдяки заготівлям на зиму ми можемо насолоджуватися шматочком літа навіть у найхолодніші місяці.

Чорниця – це справжній скарб наших лісів. Вона багата на вітаміни та антиоксиданти, які допомагають нашому організму боротися із хворобами. Але як зберегти ці корисні властивості на зиму? А чи можливо зробити це без цукру?

Отже, які заготовки можна зробити з чорниці на зиму з цукром та без нього – читайте в матеріалі.

Зараз дивляться

Чорниця на зиму без цукру

Ідеальний рецепт для тих, хто з якихось обставин не може вживати цукор.

Інгредієнти:

  • чорниця – 1 кг 200 г

Додатково:

  • банки півлітрові – 4 шт.

Приготування:

  1. У стерилізовані півлітрові банки викладаємо по 300 г чорниці. Кришками банки не накриваємо.
  2. На дно широкої каструлі викладаємо рушник та поміщаємо банки. Вливаємо теплу воду по плечики банок.
  3. Варимо на середньому вогні, після закипання води, орієнтовно 35 хвилин. Нам потрібно, щоб ягоди пустили сік.
  4. Тепер пересипаємо ягоди з двох банок так, щоби заповнити дві банки з ягодами доверху.
  5. Банки із заготівлею виймаємо з каструлі та закатуємо стерилізованими кришками.

Чорничне варення

Варення з чорниці

Українські господині знають багато способів заготівлі з чорниці. Варення – один із найпопулярніших.

Інгредієнти:

  • чорниця – 1 кг
  • цукор – 600 г
  • лимонна кислота – 1/4 ч. л.

Приготування:

  1. Ягоди не миємо, а добре перебираємо.
  2. Пересипаємо ягоди в каструлю та засипаємо цукром. Перемішуємо і залишаємо на 20 хвилин.
  3. Ставимо каструлю на вогонь і доводимо до кипіння. Варимо, періодично перемішуючи, 20-30 хвилин. За 5 хвилин до закінчення приготування додаємо лимонну кислоту.
  4. Тоді розливаємо у стерилізовані банки і закатуємо.

Чорниця перетерта з цукром: рецепт

Для тих, хто любить ніжний смак чорниці і хоче зберегти максимум вітамінів, ідеально підійде рецепт перетертої чорниці з цукром без варіння.

Інгредієнти:

  • чорниця – 1 кг
  • цукор – 2 кг
  • сік лимона (не обовязково, за бажанням) – 1-2 ст. л.

Приготування:

  1. Ягоди миємо, відкидаємо на друшляк і залишаємо на 20 хвилин.
  2. Перекладаємо їх на деко чи тацю застелену паперовим рушником та залишаємо на 2-3 години (для повного висихання). *Важливо, щоб ягоди були сухими!
  3. Ягоди пересипаємо цукром і поливаємо соком лимона.
  4. Перекладаємо у чисті сухі баночки. Поміщаємо у холодильник на 2 доби. Час від часу банки струшуємо, щоби цукор краще розчинився.
  5. Потім викладаємо в іншу банку так, щоб вони були заповнені до самого верху.

Зберігаємо у холодильнику чи, переклавши в пластикові ємності або пакети, можна зберігати у морозилці.

Заморожування чорниці на зиму

Одним із найпростіших способів заготівлі чорниці є заморожування.

Для цього потрібно:

  1. Ягоди перебрати, швиденько промити та обсушити їх на паперовому рушнику.
  2. Просушені ягоди (це обов’язкова умова) розкласти в контейнери або пакети для заморожування та помісити у морозильник.

Усім вдалих заготівель і смачної зими!

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка