Запашний, ароматний і барвистий чай масала – це не просто напій, це справжня подорож у світ індійських смаків і ароматів.
Рецепт чаю масала, створений багато століть тому, став улюбленим по всьому світу завдяки своїй унікальній суміші спецій та ароматів.
Що таке масала-чай
Масала-чай – це індійський напій зі спеціями, який має багато варіацій, але завжди містить такі базові компоненти: чорний чай, молоко, цукор або інші підсолоджувачі та суміш ароматних спецій.
Традиційною сумішшю спецій для чаю масала є кориця, кардамон, гвоздика, імбир та чорний перець. Також часто додають бодян, перець чилі, аніс, фенхель, куркуму.
Чай масала: користь
Багатство спецій у чаї масала не лише додає смаку, але й має багато корисних властивостей для здоров’я. Наприклад, імбир, який часто входить до складу, відомий своїми протизапальними та протибактеріальними властивостями, а кардамон може допомогти з покращенням дихання та перетравленням їжі.
Масала-чай: класичний рецепт
Інгредієнти:
- чорний чай (вищої якості) – 1-2 ч. л.
- вода – 2,5 склянки
- молоко – 1,5 склянки
- гвоздика – 3-4 шт.
- кориця, мускатний горіх, кардамон, імбир – по декілька дрібок
- коричневий цукор – 2-4 ч. л.
Як правильно заварювати масала-чай
- Воду доводимо до кипіння та всипаємо усі спеції. Готуємо близько 7-10 хвилин.
- Потім додаємо молоко та цукор і готуємо ще 5 хвилин.
- Знімаємо ємність з чаєм масала з плити та залишаємо на 5 хвилин, щоб він настоявся.
Цікаві факти про чай масала
- Чай масала – не просто напій, це символ індійської культури та гостинності. В Індії приготування та його подання вважається обрядом, що символізує зустріч і взаєморозуміння.
- Цей напій має багатовікову історію, що сягає тисячоліть традицій індійської культури. Спочатку його готували як зігрівальний напій в холодні місяці, але з часом став популярним як смачний і ароматний напій у будь-яку пору року та час доби.
- Від сім’ї до сім’ї, від регіону до регіону Індії рецепти чаю масала можуть значно відрізнятися. Кожна родина має свою унікальну суміш спецій, яка надає напою неповторний смак і аромат.
- Попри своє походження, масала завоював серця шанувальників чаю по всьому світу. Він став популярним напоєм в кав’ярнях і ресторанах у багатьох країнах і входить до меню багатьох міжнародних мереж кав’ярень.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.