Уявіть собі зимовий вечір, коли за вікном падає сніг, а ви насолоджуєтесь склянкою компоту з насиченим ягідним смаком і свіжістю м’яти. Цей напій не тільки зігріє, але й нагадає про тепле літо.
Смородина багата на вітамін C, що зміцнює імунну систему і захищає від інфекцій. Вона містить антиоксиданти, які допомагають боротися зі старінням і знижують ризик хронічних захворювань. Ягоди смородини покращують травлення завдяки високому вмісту клітковини. Вона також підтримує здоров’я серця, знижуючи рівень холестерину й артеріального тиску. Крім того, смородина сприяє здоров’ю очей і покращує зір завдяки вмісту вітаміну A.
Компот зі смородини і м’яти на зиму готується дуже просто. Головне – гарний настрій і правильний рецепт приготування. У нас він є!
Компот зі смородини і м’яти на зиму: рецепт
Деякі українські ґаздині замінюють цукор фруктозою під час заготівлі компотів, джемів та варення на зиму. Це рішення ґрунтується на бажанні зробити заготівлю більш корисною і менш калорійною. Фруктоза має нижчий глікемічний індекс порівняно зі звичайним цукром, що означає менш різке підвищення рівня глюкози в крові після її споживання. А от щодо безпечності цієї заміни розкаже дієтолог Тетяна Лакуста.
Інгредієнти на банку об’ємом 3 літри:
- червона смородина – 400 г
- інші ягоди (малина, полуниця чи інші, але не дуже кислі) – 170 г
- цукор – 250-300 г
- вода – 2,5 л
- листочки м’яти – 5-8 шт.
Як зробити компот зі смородини і м’яти на зиму покроково:
- Промийте всі ягоди під проточною водою. Переберіть їх, видаливши гілочки та інші непотрібні частинки. Підготуйте листочки м’яти: промийте та обсушіть.
- Простерилізуйте банку та кришку.
- У банку викладіть ягоди та листочки м’яти. Саме вони нададуть компоту зі смородини особливого аромату та додаткового смаку.
- У великій каструлі закип’ятіть 2,5 літра води разом із цукром. Доведіть до кипіння і потримайте на вогні 1 хвилину.
- Залийте гарячий сироп у банку з ягодами та м’ятою. Відразу накрийте банку стерилізованою кришкою і закатайте її.
- Переверніть банки догори дном і залиште остигати за кімнатної температури. Після охолодження перенесіть їх у прохолодне темне місце на зберігання.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.