Що може бути краще, ніж теплий, ароматний, пронизаний спеціями рис з морепродуктами та овочами? Так, ми говоримо про рецепт паельї – символ Іспанії у світі кулінарії.
Ця страва родом з Валенсії приваблює своєю вишуканістю, смаком та колоритом. Занурмось у світ паельї та дізнаймося про неї трохи більше.
Іспанська паелья – не просто страва, це частина історії та культури Іспанії. Вона має своє коріння в сільських регіонах Валенсії, де зародилася як страва для фермерів, які готували все, що могли знайти у своїй околиці: рис, м’ясо, рибу та овочі.
Назва походить від слова paella, що означає плоску сковорідку, в якій зазвичай вона і готується.
Основними інгредієнтами паельї є рис, оливкова олія, овочі (помідори, перець, горошок та інші), морепродукти (креветки, мідії, кальмари), спеції (шафран, паприка), а також може бути додано курятину або ковбаски чоризо.
Варто зазначити, що в кожному регіоні Іспанії паелья готується по-своєму. Наприклад, у Валенсії можна відвідати класичну паелью з морепродуктами, у Каталонії – версію аррос а банда, “порожній” рис, який зазвичай готують на міцному бульйоні з морської риби та крабів. Їдять окремо рис та окремо рибу з соусом аліолі.
Рецепт паельї не складний. Відкриємо світ смаку Іспанії в домашніх умовах – приготуємо цю апетитну страву.
Як приготувати паелью
Для приготування можна використовувати рис сортів арборіо, альбуфера, бахіа, карнаролі.
Інгредієнти:
- рис круглозернистий – 500 г
- мідії – 12-18 шт.
- кальмари – 1 шт.
- креветки – 400 г
- ковбаски чоризо – 150 г
- набір червоної риби для юшки – 1 шт. (700 г)
- часник – 2 зубки
- помідори – 3 шт.
- цибуля – 2 шт.
- оливкова олія – для смаження
- вино біле сухе – 200 мл
- чебрець – 1 ч. л.
- куркума – 1 ч. л.
- шафран – до смаку
- паприка мелена (бажано копчена) – 1 ч. л.
- сіль, мелений чорний перець – до смаку
- зелень та лимон для прикрашання – до смаку
Паелья: рецепт покроково
- Набір для юшки гарно промиваємо, викладаємо в каструлю й заливаємо 1,5 л води. Додаємо нарізану цибулину, 2 ч. л. солі й готуємо після закипання води близько 50 хвилин. Потім бульйон проціджуємо. Для цього рецепту паельї нам знадобиться 1 л бульйону.
- Бульйон (800 мл) вливаємо в глибоку сковороду, викладаємо гарно промитий рис і готуємо близько 15 хвилин при закритій кришці.
- Тим часом у сковороді розігріваємо оливкову олію, додаємо нарізану маленькими кубиками цибулину і смажимо до прозорого кольору. Потім додаємо нарізані помідори та ковбаски чоризо, почищені креветки (можна залишити тільки хвостики) та промиті мідії. Готуємо, періодично помішуючи, близько 5 хвилин.
- Вливаємо у сковороду вино і бульйон, що залишився, усі спеції. Тушкуємо 3 хвилини. Потім викладаємо рис і перемішуємо.
- Кальмари нарізаємо кільцями та смажимо в окремій сковороді на оливковій олії 1 хвилину. Перекладаємо до інших продуктів. Додаємо пропущений через прес часник. Перемішуємо. Готуємо страву до готовності рису.
- Подаємо у сковороді, прикрасивши зеленню та скибочками лимона.
Іспанська паелья готова. Смачного!
Паелья об’єднує людей за столом, надаючи їм можливість насолоджуватися спільним часом та відкривати нові смаки. Тож якщо ви ще не пробували паелью – обов’язково зробіть це. А якщо вже пробували – ви знаєте, що завжди є ще багато нового для відкриття в цій чудовій страві.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.