Голубці – це одна з тих страв, яка має свої коріння в українській кухні та зберігає свою популярність протягом багатьох поколінь. Смачні, ситні та неймовірно ароматні, вони завжди актуальні як у звичайні дні, так і на свята.
У цій статті ми розглянемо варіацію пісних голубців з овочами та грибами, які можна приготувати у піст 2024.
Рецепт голубців з овочами та грибами не складний. Готуються вони як і звичайні голубці з м’ясом, але виходять не менш смачні та поживні.
Окрім звичайної білокачанної капусти, пісні голубці з овочами та грибами можна приготувати з савойської або пекінської капусти. Але найкраща капуста для приготування голубців – молода. Її листочки приємного кольору, соковиті, тонкі та дуже ніжні.
Якщо вирішили приготувати голубці з молодої капусти, під час відварювання капустяних листків, щоб вони не розварилися, додайте 1-3 ст. л. соку лимона або столового оцту. Також можна додати трохи лимонної кислоти.
Як приготувати пісні голубці з овочами та грибами за перевіреним часом рецептом – читайте нижче.

Пісні голубці з овочами та грибами: рецепт
Окрім овочів та грибів, щоб підсилити смак страви, варто додати в начинку нарізану зелень кропу чи петрушки. Зі спецій, окрім солі та перцю ідеально підходить коріандр, паприка, майоран, гранульований часник.
Інгредієнти:
- капустяні листи відварені до напівготовності – 10 шт. (350 г)
- печериці або варені лісові гриби – 600 г
- цибуля – 2 шт.
- морква – 1 шт.
- рис відварений до напівготовності – 4 ст. л.
- сіль, перець – до смаку
- олія – для смаження
- томатна паста – 2-3 ст. л.
- зелень нарізана – 3 ст. л.
Приготування пісних голубців з овочами і грибами:
- Цибулю та моркву почистити та помити. Одну цибулину нарізати кубиками, другу – півкільцями. Моркву натерти. Обсмажити нарізану кубиками цибулю та моркву на олію до напівготовності.
- Гриби нарізати (2 шт. відкласти для засмажки), викласти до смажених овочів і готувати разом близько 10 хвилин.
- Викласти у сковороду рис, додати 2 ст. л. нарізаної зелені, сіль та перець, перемішати.
- У капустяних листочків зрізати товсті прожилки. Отриманий фарш загорнути в листя.
- У сковороді обсмажити другу цибулину близько 7 хвилин разом з нарізаними тонкими пластинками грибами (2 шт.), додати томатну пасту, спеції, перемішати.
- Викласти голубці у каструлю та розкласти засмажку. Влити води або овочевого бульйону стільки, щоб вони були повністю покриті.
- Довести пісні голубці до кипіння та зменшити вогонь. Тушкувати під кришкою 1 годину 20 хвилин. Подати, прикрасивши зеленню.
Пісні голубці з овочами та грибами – чудовий варіант страви для вегетаріанців та всіх, хто любить смачну та здорову їжу. Завдяки різноманітності овочів та грибів, а також правильному використанню спецій, ця страва завжди виходить поживною та апетитною. Смачного!
Голубці та засмажку можна викласти в пакет і заморозити для подальшого використання.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.