18 березня розпочався Великий піст 2024, який включає заборону на споживання м’яса, риби, яєчних і молочних продуктів. Проте, навіть в умовах таких обмежень, можна приготувати смачну випічку.
Якщо ви в пошуках пісного яблучного пирога – зверніть увагу на наш, перевірений часом та досвідченими господинями простий рецепт.
Яблучний пиріг хоча й пісний, але дуже ароматний, ситний та не складний у приготуванні.
Ніжне тісто, кисло-солодка яблучна начинка… Чи може бути щось краще до чаю, кави або молока?
Як приготувати пісний яблучний пиріг із медом та корицею
Замість яблучного соку можна взяти будь-який компот або розведене водою варення чи джем.
Інгредієнти:
- борошно пшеничне – 300 г
- ванілін – дрібка
- кориця – 0,5 ч. л.
- розпушувач – 1 ч. л.
- сіль – дрібка
- мед – 2-3 ст. л.
- яблучний сік (або інший до смаку) – 150 мл
- олія – 2 ст. л.
Для начинки:
- яблука кисло-солодкі – 3-4 шт.
- сік лимона – 2 ч. л.
- ванілін – дрібка
- кориця – 0,5 ч. л.
Для посипання:
- цукрова пудра з дрібкою кориці – 1 ст. л.
Пісний яблучний пиріг: рецепт покроково
- Борошно просіюємо з розпушувачем. Додаємо сіль, ванілін та корицю. Перемішуємо.
- Мед розтоплюємо на водяній бані.
- Вливаємо до меду сік, олію і гарно розмішуємо.
- Переливаємо отриману суміш до борошняної та замішуємо тісто. Борошна можна знадобитися трохи більше або менше ніж 300 г.
- Тісто трохи розкочуємо, викладаємо в змащену олією форму й робимо бортики.
- Яблука нарізаємо, поливаємо соком лимона та посипаємо корицею і дрібкою ваніліну. Викладаємо їх поверх тіста.
- Пісний яблучний пиріг запікаємо в духовці за 180-190 °С приблизно 40 хвилин. Перевіряємо дерев’яною паличкою на готовність і дістаємо з духовки.
- Випічку посипаємо цукровою пудрою з корицею.
Яблучний пиріг пісний готовий. Прикрашаємо цукровою пудрою і подаємо до столу. Смачного чаювання!
Яблука вважаються символом здоров’я, щастя та родючості, а сам пиріг – знаком гостинності та щедрості. Варто приготувати!

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.