Кутя – невід’ємна частина різдвяного столу. Вона символізує єдність, достаток і мир у родині. Її готують майже у кожному будинку, і кожна господиня за своїм рецептом.
Дієтичний варіант куті дозволяє насолодитися нею без зайвого цукру та калорій, зберігаючи при цьому насичений смак.
Факти ICTV знайшли чудовий рецепт. Варто приготувати!
Зараз дивляться
Дієтична кутя: рецепт
Кутя – калорійна страва, її роблять такою сухофрукти, горіхи та цукор. Тому якщо додавати їх менше, можна зробити цю страву дієтичнішою.
Інгредієнти:
- пшениця для куті ⠀
- узвар (можна з медом) ⠀
- мак перетертий без цукру
- сухофрукти на ваш смак ⠀
- цукати⠀
- горіхи
Приготування:
- Відваріть пшеницю. Для цього промийте зерна, залийте їх водою у співвідношенні 1:3, доведіть до кипіння й варіть на маленькому вогні до м’якості. Час приготування залежить від сорту пшениці, зазвичай це займає 1,5 години. Злийте зайву воду та залиште охолоджуватися.
- Для узвару в каструлю налийте воду, додайте улюблені сухофрукти (яблука, груші, сливи), доведіть до кипіння й варіть на слабкому вогні 10–15 хвилин. Зніміть з плити й дайте узвару настоятися приблизно годину. За бажанням додайте трохи меду, коли напій охолоне, щоб зберегти корисні властивості.
- Підготуйте мак. Для цього замочіть його у гарячій воді на 20–30 хвилин, щоб він розм’як. Потім перетріть його у ступці чи за допомогою блендера до утворення пастоподібної маси.
- Курагу, чорнослив чи інші фруктів промийте, обсушіть та подрібніть.
- У великій мисці поєднайте пшеницю, мак, сухофрукти, горіхи й цукати. Все ретельно перемішайте.
- Влийте у кутю узвар. Кількість узвару регулюйте на свій смак.
Залиште кутю на кілька годин у прохолодному місці, щоб усі смаки поєдналися та збагатилися.
Ця дієтична кутя стане окрасою вашого святкового столу, адже вона поєднує традиції з користю для здоров’я. Смачного та щасливих свят!
Читайте також:
