Черствий хліб – це чудовий інгредієнт для багатьох страв, тож не поспішайте його викидати. Головне – використовувати лише той хліб, який просто засох і не має ознак плісняви чи специфічного запаху.
Що можна зробити з черствого хліба – апетитні несподівані страви та рецепти – читайте в матеріалі.
Що можна зробити з черствого хліба
Черствий хліб – гарна можливість покреативити на кухні. Завдяки простим рецептам та кільком цікавим трюкам у вас вийде неймовірна смакота.
Грінки з сиром
Інгредієнти:
- черствий хліб – 300 г
- яйця – 3 шт.
- молоко – 2 ст. л.
- зелень, сіль, спеції – до вашого смаку
- тертий сир – 50-70 г
- олія – для смаження
Приготування:
- Збийте яйця з молоком, сіллю та спеціями.
- Гострим ножем наріжте хліб на скибочки, обмокніть їх у яєчну суміш і обсмажте в сковороді на олії з обох боків до приємного кольору.
- Грінки посипте з одного боку нарізанною зеленню та тертим сиром, накрийте сковороду кришкою і залиште на слабкому вогні до розплавлення сиру.
Можете експериментувати з іншими інгредієнтами – шинкою, ковбасою, залишками сиру чи навіть консервованою квасолею.

Грибний суп з черствим хлібом
Інгредієнти:
- черствий хліб – 3-4 скибки
- цибулина – 1 шт.
- грибний бульйон – 1,5 л
- сіль, перець, лавровий лист, спеції – до вашого смаку
- вершкове масло та олія – для смаження
- сметана та зелень – для подачі
Приготування:
- Натріть хліб на тертці, обсмажте разом з цибулею на суміші олії та масла.
- Потім додайте цю суміш у киплячий грибний бульйон, посоліть, поперчіть, додайте спеції.
- Прокип’ятіть суп декілька хвилин і залиште на 10 хвилин, щоб настоявся.
Подайте страву зі сметаною та зеленню.
Щоб зробити суп ще ситнішим, додайте шматочки копченої грудинки.
Хлібний пудинг
Інгредієнти:
- черствий білий хліб – 600 г
- яйця – 5 шт.
- цукор – 100 г
- молоко – 500 мл
- ванільний цукор, мускатний горіх, кориця – до вашого смаку
Приготування:
- Наріжте хліб кубиками й викладіть у форму для випікання.
- Збийте яйця з цукром, молоком та спеціями, залийте цією сумішшю хліб і дайте постояти 15 хвилин, щоб хліб добре просочився.
- Випікайте у духовці за 200 градусів близько 35-40 хвилин.
Цей пудинг виходить ніжним і ароматним, ідеальний десерт для сімейного чаювання!
Панірувальні сухарі
Якщо у вас є хліб, що вже зовсім засох, то не проблема – зробіть з нього домашні панірувальні сухарі.
Подрібніть його в блендері, висушіть у духовці чи на сонці.
Зберігайте у герметичному контейнері. Використовуйте для панірування сиру, котлет, риби чи овочів.
Черствий хліб: що приготувати за 10 хвилин швидко і смачно – чудовий сніданок чи перекус.
Яєчня з хлібом
Інгредієнти:
- черствий хліб – 4 шматки
- яйця – 4 шт.
- сіль, перець, зелень – до смаку
- олія – для смаження
Приготування:
- Наріжте хліб та обсмажте на олії до приємного кольору.
- Залийте збитими з сіллю та перцем яйцями та смажте до готовності, накривши сковороду кришкою.
- Посипте готову страву нарізаною зеленню.
А якщо хліб засох і вам треба його “реабілітувати”, зробіть ось що: помістіть його у вогнетривку каструлю чи форму, накрийте кришкою і поставте в духовку нагріту до 120 градусів на 20 хвилин. Хліб стане м’якшим і ніби свіжим.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.