Не знаєте, що приготувати з маци? Насправді безліч страв — від ситного супу до легкого десерту. 5 найкращих рецептів на вибір — у матеріалі Факти ICTV.
Що приготувати з маци: найкращі рецепти
Зазвичай страви з мацою готують до свята Песах, втім їх можна подавати навіть у будні. Додавайте їх до сніданку, обіду, вечері чи звичайного перекусу.
Суп з кльоцками з маци – рецепт

Фото: Unsplash
Основа для цієї страви – курячий бульйон з овочами.
Інгредієнти:
- курячий бульйон – 1 л
- цибуля ріпчаста – 100 г
- цибуля зелена – 30 г
- морква – 50 г
- горошини запашного перцю – 5 шт.
- лавровий лист – 1 шт.
- сіль, чорний мелений перець, свіжа зелень – до смаку
Для кльоцок з маци:
- маца – 100 г
- курячий жир – 50 г
- ріпчаста цибуля – 50 г
- яйця – 7 шт.
- кріп – 2 гілочки
- сіль – до смаку
Приготування:
- Готуємо кльоцки. Мацу подрібнюємо в борошно та просіваємо крізь сито.
- У розтопленому курячому жирі смажимо нашатковану ріпчасту цибулю до готовності. Додаємо трохи солі, яйця і дрібно нарізаний кріп.
- З борошна маци та обсмаженої маси замішуємо тісто, за консистенцією воно має нагадувати густу сметану.
- Формуємо кльоцки та опускаємо їх у курячий бульйон разом з запашним перцем та лавровим листком.
- Доводимо суп до кипіння, і за 2-3 хв вимикаємо вогонь і накриваємо суп кришкою.
- Розливаємо суп по тарілках, щедро додаємо зелень петрушки, кропу і зеленої цибулі.
Панірована курка у спеціях – рецепт

Фото: Unsplash
Інгредієнти:
- 2 цілі курки
- олія для фритюру – 2 л
- яйця – 4 шт.
- маца – 4 листи
- кошерна сіль – 1 ч. л.
- приправа для птиці – 2 ст. л.
- чорний перець крупного помелу – 2 ст. л.
- паприка – 1 ч. л.
- мелений імбир – 0, 5 ч. л.
- мелена кориця – 0, 5 ч. л.
- мелений запашний перець – 0, 5 ч. л.
- мелена гвозлика – 0, 5 ч. л.
Приготування:
- Приготуйте суміш спецій. Змішайте в мисці кошерну сіль, чорний перець, приправу для птиці, паприку, імбир, корицю, мелений запашний перець та гвоздику.
- Промийте і обсушіть курки. Поріжте кожну на частини: грудки, крила, гомілки і стегна. Якщо грудки дуже великі, розріжте їх навпіл.
- Посипте курку сумішшю спецій, накрийте кришкою і залиште в холодильнику на кілька годин.
- Розбийте яйця у мисці, потім додайте 2 ст. л.води і змішайте.
- Розмеліть мацу у крихту та перекладіть у глибокий посуд.
- Занурте кожен шматочок курки спочатку в яйцях, потім в маці, викладіть на решітку та залиште на 15 хв за кімнатної температури, щоб суміш застигла.
- Розігрійте олію у великій глибокій сковороді та обсмажуйте курку порціями до рум’яної скоринки з усіх боків. Перевертайте шматки за потребою.
- Покладіть готові шматочки курки на тарілки, покриті паперовими рушниками.
- За бажанням перед подачею посипте сіллю.
Фрикадельки з мацою – рецепт

Фото: Unsplash
Інгредієнти:
- м’ясо – 500 г
- цибуля ріпчаста – 100 г
- часник – 1 зубчик
- яйце – 1 шт.
- подрібнена петрушка – 1 ст. л.
- томатний соус – 450 г
- маца – 2-3 листки маци
- сіль, чорний мелений перець, свіжа зелень – до смаку
Приготування:
- Обережно помийте м’ясо і наріжте на шматочки для подальшого перекручування в м’ясорубці або обробки в блендері.
- Очистьте цибулю та часник.
- Приготуйте фарш. У м’ясорубці або блендері подрібніть м’ясо, цибулю, часник.
- Перекладіть масу в глибокий посуд, додайте яйце, сіль, перець та зелень.
- Ретельно перемішайте всі інгредієнти до утворення однорідної маси.
- Сформуйте невеликі кульки одного розміру, потім обваляйте фрикадельки у подрібненій маці.
- Обсмажте фрикадельки на середньому вогні в глибокій пательні з усіх боків до золотавого кольору. Додайте томатний соус та продовжуйте готувати 10-15 хв.
Яблучний пиріг з мацою – рецепт
Навряд чи вам спадало на думку, що приготувати з мацою можна смачні і цікаві варіанти сніданку або перекусу. Однак це дійсно так. Приклади – яблучний пиріг та гранола.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.
Інгредієнти:
- вершки або молоко – 100-150 мл
- яйця: 1-2 шт.
- маца – 100-150 г
- яблука – 2-3 шт.
- цукор, кориця – до смаку
Приготування:
- Розмеліть мацу.
- Наріжте яблука та змішайте з цукром та корицею.
- Викладіть шар мацевої крихти на дно форми, потім шар яблук. Повторюйте, поки не закінчаться інгредієнти. Зверху має бути шар маци.
- Збийте вершки або молоко з яйцями та залейте пиріг.
- Випікайте у добре розігрітій духовці до золотистого кольору протягом 15-20 хв за 180°C.
Гранола з мацою – рецепт
Маца має унікальний смак і текстуру, тому додаючи її до граноли, ви лише збільшуєте корисність цієї страви.

Фото: Unsplash
Інгредієнти:
- маца – 100-150 г
- олія – 2 ст. л.
- мед або фруктовий сироп – 2 ст. л.
- горіхи (мигдаль, грецький горіх, арахіс) та сухофрукти (родзинки, курага, сушені вишні) – до смаку
Приготування:
- Розігрійте духовку до 180°C.
- Розмеліть мацу. Змішайте її з олією та медом або сиропом. Додайте горіхи та сухофрукти.
- Розподіліть суміш на деко та запікайте протягом 10-15 хв, часто перемішуючи.
Тож відтепер не виникатиме питання, що приготувати з мацою. Експериментуйте на власній кухні, це дуже цікаво.