Смачний соус для шашлику, приготовлений в домашніх умовах – важливий додаток до страв на грилі. А все тому, що перевершити його чудовий смак не зможуть покупні кетчупи та соуси, навіть найдорожчі!
Чудовий шашлик – це мангал з вугіллям, правильно обране м’ясо з маринадом і апетитний соус. Особливо це актуально в розпал травневих свят, коли всі виїжджають на природу та готують страви на багатті.
Який соус зробити для шашлику? Все залежить від ваших смакових уподобань. Ми пропонуємо прості та смачні три рецепти соусів для шашлику: з томатної пасти, соковитих помідорів та майонезний.

Соус для шашлику з томатної пасти
Класичний томатний соус чудово підійде для шашлику зі свинини, яловичини та баранини.
Інгредієнти:
- томатна паста – 2 ст. л.
- вода – 2-5 ст. л.
- часник – 2-3 зубки
- гірчиця гостра – 1 ч. л.
- яблучний оцет – 1 ч. л.
- цукор, сіль, мелений чорний перець – до смаку
- зелень (кріп, петрушка, базилік, кінза, зелена цибуля) – до смаку
Приготування:
- Усю зелень і часник подрібнити.
- Змішати гірчицю, томатну пасту, оцет, цукор, сіль та перець.
- Потім додати зелень. Перемішати та дати настоятися.
Який соус зробити для шашлику за лічені хвилини з доступних продуктів? Помідорний – те, що треба для м’ясних страв на грилі.
Соус для шашлику з помідорів
Помідори для приготування цього чудового додатка до шашлику вибирайте соковиті та м’ясисті.
Інгредієнти:
- помідори – 2 шт.
- часник – 3 зубки
- оливкова олія – 2 ст. л.
- вода – 2 ст. л.
- яблучний оцет – 1 ст. л.
- кріп, базилік, петрушка – до смаку
- сіль, молотий чорний та червоний перець – до смаку
Приготування:
- Зелень промити, обсушити та дрібно нарізати.
- Помідори нарізати маленькими кубиками.
- Часник пропустити через прес.
- Поєднати підготовлені продукти.
- Додати оливкову олію, воду, яблучний оцет, сіль та перець. Гарно перемішати.
Майонезний соус для шашлику
За бажанням можна також додати трішки гранульованого часнику, куркуми або приправи карі.
Інгредієнти:
- яйце – 1 шт.
- гірчиця – 1 ст. л.
- оливкова олія – 100 мл
- сіль дрібна, мелений чорний або білий перець, чилі – до смаку
Приготування:
- Від яйця потрібен тільки білок. Його треба збити міксером разом з гірчицею.
- Потім, не припиняючи збивати, поступово влити оливкову олію.
- Посолити та поперчити до смаку. Соус вийде густим і чудово доповнить шашлик з птиці.
Маринад для шашлику
Найчастіше шашлик готують зі свинини, баранини, курятини або яловичини. А для того, щоб додати м’ясу незвичайного смаку й аромату, використовують маринад. Замаринувати м’ясо можна в цибулі, апельсинах, меду тощо. Як приготувати смачний маринад до шашлику – читайте тут.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.