Фото Їжа

Вишуканий кокован: класичний рецепт півня у вині

Кокован петухт у вині рецепт в домашніх умовах

Кокован, або просто півень у вині – вишукана страва французької кухні, яку не складно, маючи всі інгредієнти, приготувати в домашніх умовах.

За запропонованим нами рецептом у вас вийде дуже ніжна та ароматна страва, яку варто подати на святковий стіл.

Кокован: рецепт

Якість вина для приготування цієї страви має значення. Обирайте свідомо. Для додаткового аромату та смаку можна додати моркву чи селеру.

Зараз дивляться

Інгредієнти:

  • півень – 1 шт.
  • цибуля ріпчаста чи біла – 1 шт.
  • часник – 4 зубки
  • печериці – 350 г
  • борошно пшеничне – 3 ст. л.
  • червоне вино сухе – 2 склянки
  • чебрець – 2 гілочки
  • прованські трави – 1 ч. л.
  • лавровий лист – 2 шт.
  • сіль, чорний мелений перець – до смаку
  • цукор – дрібка
  • вершкове масло – 60 г
  • оливкова олія – для смаження

Загальний час приготування близько 1,5 години.

Приготування:

  1. Півня миємо та нарізаємо на порційні шматки.
  2. У великій сковороді розігріваємо оливкову олію. Додаємо нарізану півкільцями цибулю та обсмажуємо на середньому вогні до золотавого кольору близько 8 хвилин.
  3. Промиті печериці нарізаємо і викладаємо у сковороду. Готуємо ще 10 хвилин.
  4. Потім додаємо пропущений через прес часник і готуємо, помішуючи, близько 30 секунд.
  5. В інший глибокій каструлі чи сковороді з товстим дном розігріваємо ще трохи оливкової олії. Додаємо шматочок масла. Смажимо з усіх боків до золотавої скоринки.
  6. До цибулево-грибної суміші додаємо борошно і перемішуємо, щоб не було грудочок.
  7. Отриманий соус викладаємо до півня та вливаємо вино.
  8. Додаємо спеції: сіль, перець, гілочки чебрецю, дрібку цукру, прованські трави та лавровий лист.
  9. Доводимо до кипіння та зменшуємо вогонь. Накриваємо кришкою і готуємо, іноді перемішуючи, близько 1 години.
  10. Коли кокован буде готовий, знімаємо страву з плити та залишаємо під кришкою на 15-20 хвилин.
  11. Подати кокован можна з улюбленим гарніром – картопляним пюре, рисом, овочевим салатом або й просто свіжим хлібом.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка