Гурмани шукають на просторах інтернету, як варити раків, бо скільки солі додати, скільки варити раків та які спеції підходять – важливі моменти в приготуванні.
Але перед тим як заглибитися у рецепт, важливо розібратися в їхній користі та можливій шкоді.
Користь варених раків
Раки є відмінним джерелом білка та мінералів, таких як цинк, залізо та фосфор, які необхідні для правильного функціонування організму. Також вони містять омега-3 жирні кислоти, які сприяють здоров’ю серця та мозку.
Приготовлені без додавання соусів або масла, варені раки гарний вибір для тих, хто дотримується дієти, тому що вони мають невелику калорійність. У 100 г варених раків не більше 97 ккал.
Варені раки: шкода
Якщо раки не були належним чином очищені перед готуванням, у них можуть бути шкідливі домішки або паразити, які можуть викликати неприємності.
У деяких людей цей вид членистоногих може викликати алергічні реакції, тому перед споживанням важливо переконатися, що немає алергічної реакції на морепродукти.
Отже, купили чи наловили раків? Нижче читайте, як варити раків за перевіреним часом рецептом.
Як варити раків: класичний рецепт
За класикою, раків варять у воді з сіллю та спеціями. Але, за бажанням, замість води можна взяти молоко (обов’язково свіже) або воду з пивом (1:1).
Інгредієнти:
- раки свіжі – 1 кг
- вода – 2,5 л
- сіль – 2,5 ст. л.
- горошини чорного і запашного перцю – по 5-6 шт.
- лавровий лист – 2 шт.
- кріп – 1 пучок
Як правильно варити раків у воді:
- Перш ніж варити раків, їх необхідно добре промити холодною водою (краще мити в проточній воді). Видалити зайві частинки, впевнитися, що не залишилося піску та водоростей. Можливо, також не буде зайвим почистити черевця раків щіточкою.
- Воду вливаємо у глибоку каструлю та доводимо до кипіння. Потім викладаємо кріп, додаємо лавровий лист, два види перцю та сіль. Ще раз доводимо до кипіння і даємо покипіти близько 2 хвилин.
- Потім опускаємо підготовлених раків. Скільки варити раків? Доводимо воду до кипіння і готуємо раків маленького розміру 8 хвилин, середнього – 12-15 хвилин, а великих – до 20 хвилин. Пам’ятайте, що м’ясо переварених раків буде мати гумову консистенцію. Тож важливо їх не переварити. Готовність перевіряємо за кольором: варені раки набудуть яскраво-червоного кольору.
- Після приготування накриваємо каструлю кришкою і залишаємо на 15-20 хвилин настоюватися. Щоб раки були смачніші, можна додати під час настоювання близько 60 г вершкового масла.
- Викладаємо варених раків на пласку тарілку. Подаємо зі скибочками лимона та зеленню. Це додасть страві кольору та аромату.
Чи можна залишати раків у розсолі? Звісно, так! Зберігайте раків в розсолі в холодильнику до 5 днів.
Напої, які ідеально підходять до варених раків:
- Легке, прохолодне пиво – основний напій, який відмінно підходить до цих членистоногих, особливо у спекотну погоду.
- Свіже, фруктове біле вино чудово підкреслить смак м’якого та ніжного м’яса раків.
- З безалкогольних напоїв варто звернути увагу на квас та лимонад.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.