Хінкалі – це традиційна грузинська страва, що завоювала популярність по всьому світу, в Україні зокрема.
Щоб хінкалі вийшли смачними та апетитними, потрібно врахувати кілька важливих моментів.
Покрокова інструкція, як правильно варити хінкалі, цікаві факти про цю страву та поради – читайте в матеріалі.
Як правильно варити хінкалі
Хінкалі варіть так:
- Налийте у велику каструлю воду і доведіть її до кипіння на сильному вогні.
- Додайте сіль у киплячу воду, щоб підкреслити смак страви.
- Опускайте хінкалі по одній штуці в киплячу воду. Важливо робити це обережно, щоб вони не злиплися.
- Коли хінкалі спливуть, варіть їх ще 10 хвилин. Якщо ви робили їх не з фаршем, а з дрібно нарізаним м’ясом – варіть на 5 хвилин довше.
Під час варіння час від часу обережно помішуйте хінкалі, щоб вони не прилипли до дна каструлі.
Як варити заморожені хінкалі
Приготування заморожених хінкалі дещо відрізняється від щойно зліплених:
- Закип’ятіть воду, посоліть її.
- Опустіть заморожені хінкалі в киплячу воду. Готуйте близько 10-18 хвилин після того, як вони спливуть. Час варіння залежить від їх розміру та начинки.
Після варіння обережно вийміть хінкалі, щоб не пошкодити тісто.
Їх можна також варити на пару в пароварці або над каструлею на марлі протягом 30 хвилин.
Як зрозуміти, що хінкалі готові
Готовність хінкалі можна визначити за кількома ознаками:
- Коли хінкалі спливли на поверхню, це вже знак, що вони близькі до готовності.
- Щоб переконатися, що вони готові, розріжте одне. Якщо тісто і начинка правильно приготувалися, бульйон всередині має бути гарячим і смачним.
Цікаві факти про хінкалі
- Вважається, що хінкалі з’явилися в горах Кавказу, де їх готували як страву, що дає силу та енергію.
- Існує багато варіантів начинок для хінкалі залежно від регіону Грузії. Наприклад, в Тбілісі їх часто готують з м’ясом та спеціями, а в гірських районах додають ще й багато зелені. Також не менш популярні хінкалі з сиром чи м’ясом та сиром.
- Тісто для хінкалі має бути дуже еластичним, щоб вони не рвалися під час варіння та з них не витік бульйон.
Тепер ви знаєте всі секрети, як варити хінкалі заморожені та щойно приготовлені. Смачного!
