Баклажанна ікра на зиму приготовлена в домашніх умовах виходить смачною, запашною та дуже апетитною. Тож радимо відразу готувати багато баночок, бо це того варте.
Отже, простий рецепт баклажанної ікри та усі секрети приготування – читайте в матеріалі.
Баклажанна ікра на зиму: класичний рецепт
Вибирайте стиглі та пружні баклажани. Краще використовувати фіолетові, але можна взяти білі або біло-фіолетові, які мають ніжніший смак. Морква має бути помаранчева та солодка, а перець – м’ясистий. Буде смачно, якщо додати в ікру з баклажанів суху приправу Аджика. Для запропонованої кількості продуктів достатньо буде 1 ч. л.
Інгредієнти на 8 півлітрових банок:
- баклажани – 2 кг
- помідори – 1,5 кг
- цибуля – 1 кг
- морква – 600 г
- перець болгарський – 2 шт. чи 300 г
- часник – 60 г
- паприка – 1 ч. л.
- перець чилі – декілька дрібок
- олія – 250 мл
- сіль – 1,5 ст. л. чи до смаку
- цукор – 3 ст. л.
- оцет 9% – 1-2 ст. л.
Багато господинь стверджує, що баклажанна ікра буде смачнішою, якщо продукти дрібно нарізати, а не пропускати через м’ясорубку. Хоча у кожного свій смак. Вибір за вами.
Ікра з баклажанів на зиму покроково:
- Щоб приготувати швидко та просто, відразу підготуємо та, які треба, перемиємо усі продукти. Також знайдемо та промиємо велику каструлю. Варити будемо довгенько, тому каструлю треба взяти таку, у якій продукти не пригорають та готуються рівномірно. Банки та кришки заздалегідь простерилізуємо.
- Усі овочі нарізаємо кубиками чи пропускаємо через м’ясорубку. Баклажани можна чистити, а можна залишити й зі шкіркою та обов’язково слід залити їх злегка підсоленою водою і залишити на 15 хвилин. Це потрібно зробити для того, щоб баклажани не потемніли та з них вийшла уся гіркота. Моркву можна натерти на тертці. Часник пропустити через прес чи натерти на дрібній тертці.
- У глибоку сковороду вливаємо олію та розігріваємо її. Викладаємо овочі та смажимо на вище ніж середньому вогні, періодично помішуючи, близько 15 хвилин.
- Смажені овочі перекладаємо у каструлю і готуємо після закипання 35 хвилин. Важливо баклажанну ікру часто помішувати.
- За 10 хвилин до закінчення приготування додаємо сіль, цукор та усі спеції.
- За 5 хвилин до того, як зняти ікру з плити, вливаємо оцет. Спочатку 1 ст. л., перемішуємо та куштуємо на смак. Якщо є потреба, додаємо ще 1 ч. л. чи 1 ст. л.
- Потім все як завжди: гарячу овочеву масу викладаємо у стерилізовані банки та закатуємо.
Тепер у вас є смачна баклажанна ікра, яка стане чудовою закускою протягом всієї зими! Смачного!