Якщо ви ще не готувати компот з ожини на зиму, то зараз саме час це зробити!
Ожина – справжній скарб серед ягід. Вона схожа на малину, але вирощують її значно рідше. І даремно! Ожина не тільки багата на вітаміни, як і малина, але й у чомусь навіть перевершує її.
У плодах ожини міститься цілий букет вітамінів: А, В (зокрема, нікотинова кислота), С, Е та провітамін А. Крім того, лікувальні властивості мають не лише ягоди, а й гілки, листя та коріння.
Як зробити компот з ожини на зиму – читайте в матеріалі.
Цікаво, що перезрілі ягоди мають проносний ефект, тоді як зелені допомагають при шлункових проблемах.
Компот з ожини на зиму: рецепт
Чому варто приготувати компот з ожини на зиму? По-перше, він неймовірно смачний. По-друге, чудово втамовує спрагу, особливо при підвищеній температурі або простудних захворюваннях, які так часто трапляються взимку.
Інгредієнти:
- ожина – 2 кг
- вода – 2 л
- цукор – 3 склянки
- лимонна кислота – 1 ч. л.
Приготування:
- Спочатку перебираємо ягоди, видаляючи зіпсовані. Швиденько промиваємо їх холодною водою. Це зручно зробити, виклавши їх на друшляк. Даємо воді стекти.
- Розкладаємо ожину у банки на 1/3 та додаємо у кожну по декілька дрібок лимонної кислоти.
- Для сиропу у воду всипаємо цукор і доводимо до кипіння. Варимо 5 хвилин.
- Гарячий сироп виливаємо у банки з ягодами, накриваємо кришками та відразу закатуємо. Перевертаємо їх догори дном і залишаємо охолонути.
Компот з ожини на зиму найкраще зберігається у темному прохолодному місці. Смакувати його можна вже через місяць після закатки. Усім смачної зими та доброго здоров’я.
